Undgå at gå i arbejdsmode på ferien

Mange af os har svært ved at slippe arbejdet i ferien. Men det bør vi, for vi bliver bedre medarbejdere af det, mener eksperter. Læs, hvordan du holder fri.

Alt for mange danskere tager deres arbejde med på ferie og får ikke stresset af. Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Billetten er for længst bestilt, og nu glæder du dig bare til en velfortjent ferie og et afbræk fra arbejdet. Men for rigtig mange ender ferien alligevel ikke med at blive det pusterum fra hverdagen, som den bør være.

Vi har nemlig svært ved at slippe tankerne om arbejdet, opgaverne og kommende projekter, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat, June Halvorsen.

Men det er vigtigt, at du gør dig selv, din familie og din arbejdsplads den tjeneste at holde helt fri, mener arbejdsmiljøkonsulenten.

»På den måde får arbejdspladsen også en medarbejder tilbage, som er udhvilet, har ny energi og er klar til at smøge ærmerne op,« siger hun.

Og det er direktøren i Matzau Erhvervspsykologer, Majken Matzau, enig i. Ifølge hende bør vi geare ned, allerede inden vi går på ferie.

»Rigtig mange giver den ekstra gas inden ferien, fordi der er meget, de skal nå. Men det er rent faktisk med til at stresse nervesystemet, og gør det sværere at koble fra, når ferien begynder,« siger hun.

Venter din ferie lige om hjørnet, så følg eksperternes seks råd til, hvordan du kobler fra og får holdt ferie uden at gå i arbejdsmode.

1. Prioriter dine arbejdsopgaver inden ferien

Lav en prioriteringsliste med de arbejdsopgaver, du skal nå inden ferien. Arbejd eventuelt med en A og B bunke, hvor A er det, der haster, mens B er det, du kan vente med til efter ferien. Hvis du er i tvivl om prioriteringen, så spørg din chef.

2. Sæt din mail på autosvar

På den måde ved dine kolleger og samarbejdspartnere, at du er på ferie, og du undgår ligeledes at skulle tjekke din mail i løbet af ferien.

Skriv eventuelt en person eller afdeling på som kontaktperson, så du ikke skal bekymre dig om, hvorvidt vigtig information videregives.

3. Overlevering af arbejdsopgaver

Aftal hvem, der tager sig af dine opgaver, mens du er på ferie. Del din viden omkring opgaven med kollegaen, og vær sikker på, at vedkommende har forstået, hvad der skal ske, mens du er væk. Så undgår du at blive kontaktet i ferien.

4. Hold minimum tre ugers sammenhængende ferie

Både din krop og dit hovedet skal have tid til at komme helt ned i gear, og det kommer den, ifølge direktør Majken Matzau, bedst med en sammenhængende ferie.

»Efter en uge begynder kroppen at vende sig til ferien, og man tænker knap så meget på arbejdet. Så jo længere sammenhængende ferie, desto bedre,« siger hun.

5. Sluk for både arbejdstelefonen og computer.

Lov dig selv ikke at tjekke hverken arbejdstelefonen eller arbejdscomputeren, mens du holder ferie. Der er ingen grund til at fylde hovedet unødigt med arbejde.

Hvis du ikke kan slippe de arbejdsrelaterede tanker, så skriv dem ned, og lad dem ligge til ferien er slut, råder arbejdsmiljøkonsulenten June Halvorsen.

Er det absolut nødvendigt at en chef, kollega eller andre kan få fat i dig i ferien, så aftal hvornår og hvordan.

6. Start langsomt op igen efter ferien

Start gerne midt i ugen, så du begynder med en kort uge, når du vender tilbage til arbejdet. På den måde giver du også kroppen en blid opstart efter ferien.

/ritzau/FOKUS