Underviser: »Jeg kan jo ikke lære folk piruetter, hvis de ikke kan gå«

Adjunkt Jill Byrnit forstår godt undervisere, der lader studerende, der skulle være dumpet, bestå.

Adjunkt, evolutionspsykolog og abeforsker Jill Byrnit oplever, at det er svært at få en debat om studerendes faglige niveau ude på universiteterne. »Det er et kæmpe problem, for det sænker niveauet på vores uddannelser,« siger hun. Fold sammen
Læs mere

»Du er med på, at der venter os et kæmpearbejde, når vi gør det her,« spurgte adjunkt i psykologi Jill Byrnit sin medeksaminator sidste sommer. Han nikkede, og så dumpede de 22 ud af 110 psykologistuderende på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, SDU. Niveauet var for lavt.

De studerende klagede, og Jill Byrnit skulle til samtale med studieledelsen og svare på, »hvad der dog var gået galt i undervisningen?«.

Arbejdet med at eksaminere, bedømme og karaktergive de 22 studerende begyndte forfra, og op til eksamen tilbød Jill Byrnit individuel feedback til de dumpede. Seks studerende mødte op.

»Der er rigtigt meget ekstraarbejde i at dumpe studerende, men det værste er egentlig, at man ikke kan forvente at få opbakning fra sin institutledelse, selv om det faglige niveau ikke er godt nok. Undskyld mig, men studerende der ikke engang gider møde op til feedback på en dumpet opgave – så er det måske ikke min undervisning, den er gal med? Jeg kan jo ikke lære folk piruetter, hvis de ikke kan gå,« siger Jill Byrnit.

En uhellig alliance

Torsdag bragte Berlingske nyheden om, at tre ud af ti undervisere har ladet studerende bestå, der skulle dumpe, og i kølvandet på den står Jill Byrnit, der fratræder sin stilling i slutningen af maj og har fået nyt job, nu frem.

 

Hun oplever, at det er svært at starte en debat om de studerendes faglighed, og at flere kolleger fra SDU såvel som andre universiteter undgår at gøre det, fordi en høj dumpeprocent ofte bliver gjort til et spørgsmål om kvaliteten af den enkelte undervisers undervisning.

»Der er en uhellig alliance af politisk korrekthed og incitamentstrukturen. De studerende har altid ret, de er kunder i en butik, og hvad der giver penge i kassen – og det er jo studerende, der består og ikke studerende, der dumper. Kombinationen af de to, tror jeg, spiller sammen og betyder, at man som underviser ikke har lyst til at adressere det her problem åbent,« siger Jill Byrnit.

Derfor forstår Jill Byrnit også de kolleger, der ender med at lukke øjnene for studerendes manglende faglighed, for det er svært at få øje på, hvad man som adjunkt, lektor eller professor vinder ved at være ambitiøs på sine studerendes vegne.

»Hvis man er kritisk omkring sin forskning, får man anerkendelse, men hvis man er det i forbindelse med sine studerende, kan man se frem til en masse merarbejde i form af klager, reeksaminationer og en ledelse, der mener, at høje dumpeprocenter vidner om en fejlslagen undervisning,« siger Jill Byrnit.

Modvilje mod debat

Hun synes, at der er brug for en åben snak om, hvordan man karaktergiver på universiteterne.

»Hvilket fagligt niveau lader vi passere, og kan vi stå inde for det? Jeg har flere gange forsøgt at rejse debatten på mit institut, og reaktionen var skepsis: »Åh nej, skal vi nu til at have den diskussion« og »Det er da ikke så slemt«, og så var den debat lukket. Det undrer mig, at man som institut ikke er mere bekymret,« siger Jill Byrnit.

Hun er ikke den eneste ansatte på Syddansk Universitet, der oplever en modvilje mod at debattere det faglige niveau. Professor i fysik Ole G. Mouritsen har helt opgivet at tale kvalitet med sin ledelse.

»Det kan man simpelthen ikke. Der hvor jeg sidder, er der ingen dialog mellem ledelse og fagundervisere. Vi er koblet af, og det skaber en ond cirkel, for når man ikke længere har indflydelse på kvaliteten af ens fag, så holder man op med at engagere sig, fordi man på et tidspunkt bliver træt af at holde stumper og stykker sammen,« siger han.

Ole G. Mouritsen har oplevet at blive fjernet som underviser i sit kernefag, fordi han fagligt ikke ville stå inde for en ny elektronisk eksamensform, der blev påbudt fra oven.

»De der sidder med den faglige kompetence er uden indflydelse, og hvis de siger noget, bliver de skåret ned, og så holder de op med at sige noget. Det er management by fear, og det er rigtig slemt på en vidensinstitution. Vi lever jo af åbenhed, viden og rationelle argumenter,« siger Ole G. Mouritsen.

Genkender ikke billedet

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Syddansk Universitets prorektor eller rektor, men det har ikke været muligt. I stedet henviser institutionen til studieleder på Institut for Psykologi Rikke Bramsen.

»Jeg må indrømme, at jeg ikke kan genkende det billede, der bliver tegnet. Jeg synes tværtimod, at vi er meget åbne her på stedet. De samtaler, vi tager med underviserne, er båret af, at det er dem, der er de faglige eksperter, og de får de absolut bedste rammer for at lave den undervisning, som de mener, gør de studerende dygtigst,« siger Rikke Bramsen.

Det er ikke hendes indtryk, at andre ansatte deler Jill Byrnits oplevelse af, at instituttet ikke vil debattere faglighed. Hvis de gør, vil Rikke Bramsen i hvert fald gerne høre fra dem.