Underviser bortvist for at give alle sine elever topkarakter

En adjunkt ved Aalborg Universitet ville undgå karakterræs for sine studerende for at sikre »to timer en gang om ugen, hvor vi tænker og lærer«. Nu er han fyret.

En underviser fra Aalborg Universitet insisterede på at have fokus på undervisning fremfor karakterer. Det har kostet ham jobbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Erick Gonzalo Palomares Rodriguez underviser ikke længere på Aalborg Universitet (AAU), for da han så, hvor meget tid de studerende spildte på bekymring for karakterer, tog han en kontroversiel beslutning – og ledelsen kvitterede med en bortvisning.

Adjunkten havde på forhånd lovet de 18 studerende i faget Transkulturelle Processer, at de ikke skulle bekymre sig om karakteren, og han holdt ord.

»Jeg sagde til de studerende: Lad være med at bekymre jer om karakteren. I får 12. I er her for at lære, og I bliver betalt for det med offentlige midler Jeg vil have, at I tænker på at lære. Hold op med at tænke på tal. Lad os have to timer en gang om ugen, hvor vi tænker og lærer,« fortæller Erick Gonzalo Palomares Rodriguez til Uniavisen.

Mediet refererer fra en e-mail sendt fra AAU-dekanen, som gør det klart for adjunkten, at universitetet anser den ukonventionelle karaktergivning for en »tilsidesættelse af dine pligter som adjunkt ved Aalborg Universitet«.

Erick Gonzalo Palomares Rodriguez forklarer til Uniavisen, at karakterræset, som de studerende er underlagt, efter hans opfattelse går alvorligt ud over deres evne til at fokusere på at lære og fordybe sig i studiet.

»De studerende bekymrer sig om deres karakterer, præcis ligesom universitetets ledelse kun tænker på kroner og ører,« siger han:

»De fleste af mine kollegaer er meget bekymrede for alle de point, de har brug for fra deres publikationer.«

Dekan Henrik Halkier kalder det over for Uniavisen »uantageligt at bringe Aalborg Universitet i en situation, hvor vi ikke gør det, vi skal, nemlig at give en saglig bedømmelse til hver enkelt studerende.«

Erick Gonzalo Palomares Rodriguez bedyrer, at samtlige elever på holdet fortjente den højeste karakter.

Adjunkten blev indledningsvist bortvist og indkaldt til et møde hos dekanen, men da han ikke dukkede op, blev han opsagt.

Med til historien hører imidlertid, at Erick Gonzalo Palomares Rodriguez allerede i februar blev fyret lige som omkring 100 andre ansatte ved universitetet. En del, herunder Palomares Rodriguez, blev tilbudt at fortsætte som løstansat underviser. Det takkede han ifølge Uniavisen nej til med begrundelsen, at han anså tilbuddet for at være en prekarisering af vilkårene for underviserne.