Undersøgelser venter evakuerede irakere

79 evakuerede irakere ankom i går til Danmark. Præcis 200 er ankommet siden tirsdag. De skal nu identificeres og gennem en række undersøgelser, inden de får at vide, om de får lov at blive

De tolke, der har hjulpet de danske tropper i Irak, vurderes af Forsvaret til at være i livsfare, hvis de genkendes i Irak. Derfor er denne tolk maskeret. Derfor er han og 21 andre tolk nu blevet evakueret til Danmark. <br>Arkivfoto: HOK Fold sammen
Læs mere

Det var for nedrullede gardiner, da det sidste hold af irakisk tolke og deres pårørende i to store, grå busser rullede ind på Sjælsmark Kaserne i går klokken 9.40. Otte sekunder tog det fra bommene foran vagtbygningen gik op og busserne rullede forbi, til de igen var væk bag kasernebygningerne.

Men mindre end en time senere var to af de irakiske tolke ude at forevige ankomsten til Danmark, da de tog billeder af hinanden foran en af kasernens store nordmannsgraner og med en traditionel rød dansk postkasse i baggrunden.

Mens tolkene ikke ville tale med pressen, giver Dansk Røde Kors udtryk for, at de i alt 200 ankomne irakere, inklusive pårørende, har det godt.

»De, der ankom tirsdag og onsdag var betuttede og trykkede, da de kom. Når vi modtager dem ude ved flyene i Kastrup er det meget trætte mennesker, som har rejst meget langt. Men nu er de ude ved bordtennisbordene og billardbordene. De større børn spiller fodbold og playstation, mens vi har indrettet legestuer for de mindre, så de kan tegne og lave ting med perler,« siger Jørgen Chemnitz, asylchef i Dansk Røde Kors, der også har et særligt pointsystem, hvor asylansøgerne får et bestemt antal point, som de så kan »købe« tøj for.

Blandt andet havde en lille dreng forelsket sig i en græsgrøn jakke.

»Og forældrene nikkede »ja« til, at den kunne han godt få for sine point,« siger centerleder i Udlændingeservice, Anni Fode, der overværede situationen.

»Sandholm miniature«
Ankomsten til Danmark er dog alt andet end fredsommelig for irakerne, der har arbejdet for Danmark under krigen i Irak, og deres pårørende. Inden for de første dage skal de identificeres af det danske politi, der også har slået sig ned på Sjælsmark Kaserne ved Hørsholm. Her skal irakerne have taget fingeraftryk, fotograferes og udstedt et ID-kort for asylansøgere. Herefter udfylder de et asylansøgningsskema til Udlændingeservice, der følges op af en samtale med Udlændingeservice. Nøjagtig som andre asylansøgere.

Også de tilbud, de 200 irakere får, er de samme, som tilbydes andre aylansøgere.

»Tilbuddene til disse mennesker fra Røde Kors er nøjagtig de samme som til andre asylansøgere, selvom det ser idyllisk ud udefra. Sjælsmark Kaserne er jo blevet Sandholm miniature,« siger Jørgen Chemnitz.

Mens de irakiske tolke ankom med deres pårørende sidder 600 irakere i Avn-strupcentret og i Sandholm og nægter at rejse hjem, selvom de har fået afslag på asyl. Og Jørgen Chemnitz forventer da også, at de vil se undrende til, at tolkene nu kan komme til Danmark.

»De vil nok kigge mig dybt i øjnene og stille spørgsmål til, hvad det her er for noget. Derfor har vi sendt en skriftlig information ud til dem om, at det er den danske regering, der har bestemt, at disse mennesker kan komme til Danmark for at søge asyl,« siger han