Undersøgelse sår tvivl om effekt af mammografi

En ny undersøgelse, der omfatter 90.000 kvinder, viser, at mammografier ikke har afgørende effekt på chancen for at overleve brystkræft.

ARKIVFOTO. En kvinde får foretaget en mammografi på Bispebjerg Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

CANADA: En ny, canadisk undersøgelse sår alvorlig tvivl om effekten af mammografier: Dødsraten er den samme, blandt kvinder, der bliver screenet, og kvinder, der ikke bliver screenet.

Undersøgelsen fra University of Toronto har varet 25 år og omfatter 90.000 kvinder, skriver New York Times.

Formålet var at finde ud af, om der var fordele ved at opdage brystkræft i meget tidlige stadier hos kvinder, hvor knuderne er for små til at kunne mærkes. Forskerne konkluderer, at det ikke er en fordel. Det rokker således ikke ved dødsraten, og kvinder risikerer at skulle gennemgå unødig behandling.

Undersøgelsen viser, at en ud af fem kvinder med kræft, der blev behandlet med enten kemoterapi, stråling eller operation, ikke havde behøvet behandling. På den måde er mammografier faktisk skadelige, mener forskerne, der opfordrer kvinder til at være forsigtige, når overvejer at få lavet en mammografi.

Samme melding lyder fra uafhængige eksperter, blandt andre professor i medicin ved University of North Carolina Russel P. Harris.

»Undersøgelsen vil gøre kvinder urolige, og de bør være urolige. Beslutningen om at få foretaget en mammografi skal ikke tvinges igennem,« siger til New York Times.

Studiet, der er et af de største af sin slags, blev offentliggjort tirsdag i det anerkendte lægetidsskrift The British Medical Journal.