Undersøgelse: Kommuner har for kort tid til at vurdere syge borgere

En ny undersøgelse fra Ankestyrelsen bekræfter Socialrådgiverforeningens melding om, at 22 uger er for kort tid for kommunerne til at afklare borgeres arbejdsevne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På 22 uger kan landets kommuner ikke være sikre på at have den fornødne viden til at vurdere, om en borger er for syg til at kunne arbejde.

Det viser en ny undersøgelse fra Ankestyrelsen, der styrker kritikken af den sygedagpengereform, der blev vedtaget af et bredt flertal af Folketingets partier sidste sommer. Det skriver Dagbladet Information.

Undersøgelsen blev offentliggjort mandag, og den viser, at ni ud af 13 kommuner ikke mener, det er muligt at fremskaffe de nødvendige oplysninger, som skal til for at kunne vurdere, om borgere skal have forlænget deres sygedagpenge, inden for 22 uger, sådan som reformen kræver.

Mandag kom Dansk Socialrådgiverforening med samme kritik. En undersøgelse blandt medlemmerne viste, at 66 procent af de adspurgte socialrådgivere i jobcentre mener, at 22 uger er for tid til at afgøre syge borgeres sag på et forsvarligt grundlag.

Trods undersøgelserne vil Ankestyrelsen nu indskærpe over for kommunerne, at de ikke bør lade borgere fortsatte på sygedagpenge efter 22 uger, selvom der ikke er indhentet tilstrækkelige oplysninger til at vurdere borgerens arbejdsevne.

Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, mener, det er kritisabelt, at kommunerne sender borgere i forløb, før de er afklaret.

»Det er fagligt set forkert og kan have rigtig dårlige effekter både for samfundet og for borgerne,« siger han til Dagbladet Information.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) afviser, at løsningen på problemet er at give kommunerne længere tid til at vurdere sagerne.