Undersøgelse: Flere lommepenge, mere druk

Selv om unge de seneste ti år er blevet mere fornuftige og drikker mindre, hænger størrelsen på deres lommepenge ofte sammen med deres alkoholforbrug, viser ny undersøgelse.

Unge, der får mange lommepenge, bruger flere penge på alkohol, viser undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skær ned på lommepengene og få en mere ædru teenager i huset.

Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i en ny undersøgelse foretaget af TrygFonden.

Undersøgelsen viser, at unge generelt er blevet mere tilbageholdende med alkohol og fokuserer mere på uddannelse og job. Men unge, som får en stor pose lommepenge, kaster ofte de gode vaner fra sig.

»Der er en klar og entydig sammenhæng mellem de unges rådighedsbeløb og deres risikoadfærd. Hvis forældre ønsker at dæmpe alkoholforbruget, er de unges lommepenge et håndtag, der kan drejes på,« siger Anders Hede, forskningschef i TrygFonden i en pressemeddelelse.

Og skulle man som far eller mor have lyst til at gå i rette med sin teenager om alkoholforbruget, eventuelt ved at skrue ned for lommepengene, er der også hjælp at hente i undersøgelsen:

»Forholdet mellem de unge og deres forældre ser ud til at være blevet bedre end tidligere. De er tættere på hinanden, og de unge er ofte blevet mere afhængige af deres forældre. Vi ser også, at forældrenes holdninger til f.eks. alkohol faktisk spiller en rolle for deres børns alkoholforbrug. Så forældre har bestemt mulighed for at påvirke deres børn til mindre risikofyldt adfærd,« siger Anders Hede.

Generelt peger TrygFondens undersøgelse på, at de unge er blevet mere fornuftige gennem de senere år. De trives godt og er tilfredse med tilværelsen. Sammenlignet med deres jævnaldrende i 2005 har de unge i dag skruet ned for alkoholindtaget, og færre begår kriminalitet. Samtidig er der en klar tilbagegang i antallet af unge spritbilister.

Selv om unge stadig fornøjer sig med alkohol, er andelen af unge, der drikker over seks genstande på en aften, skrumpet. For to ud af tre sker det sjældnere end én gang om måneden.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i svar fra knap 2.000 unge i alderen 14 til 24 år.