Undersøgelse: En tredjedel af muslimer føler sig set ned på

Mere end hver tredje danske muslim føler, at de bliver set ned på grundet deres baggrund, viser en ny Megafon-måling.

I en ny undersøgelse blandt danskere med muslimsk baggrund svarede 37 procent, at de i nogen grad føler, at andre ser ned på dem på grund af deres baggrund. Her er det fredagsbøn ved Dansk Islamisk Center på Nørrebro. Det er den danske Imam Abdul Wahid Pedersen, der forestod fredagsbønnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Der bor omkring 280.000 muslimer i Danmark. Ud af dem føler mere end hver tredje, at de bliver set ned på grundet deres baggrund. Det viser en undersøgelse lavet af analyseinstituttet Megafon for TV 2 og Politiken.

Undersøgelsen er lavet blandt 518 respondenter med muslimsk baggrund. Her svarer 37 procent, at de er helt eller delvist enige i, at der bliver set ned på dem, fordi de har muslimsk baggrund. Det kan have konsekvenser for integrationen i Danmark, udtaler religionssociolog ved Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen til TV2.

»Konsekvensen er, at mennesker, der føler, at de bliver set ned på eller forskelsbehandlet, på sigt måske isolerer sig og bliver i samme gruppe. Det virker jo modsat den hensigt, som det danske samfund har i forhold til at integrere de her indvandrere og efterkommere.«

64 procent svarer, at de er helt enige eller overvejende enige i, at de kan praktisere deres religion, som de ønsker.

Dog mener hver tredje, at det har været sværere for dem at få et job, fordi de er muslimer, skriver TV 2.  Brian Arly Jacobsen peger på, at en hård tone i den offentlige debat påvirker måden, muslimer bliver omtalt på blandt almindelige danskere i hverdagen.

»Vi ved jo alle sammen godt, at spørgsmålet om islam og muslimer i det danske samfund fylder rigtig meget i den offentlige debat, og der er til tider nogle meget hårde måder at omtale muslimer.«

»Folk kopierer den måde at omtale muslimer og finder det legitimt at påtale muslimers måde at være religiøs på og klæde sig på og så videre. Uden at tale med de her mennesker først, eller spørge hvorfor det egentlig er, at de gør, som de gør,« siger Brian Arly Jacobsen til TV 2.

Det er blevet værre de sidste ti år

Otte ud af ti af svarpersonerne er helt eller overvejende enige i, at synet på islam og muslimer er blevet forværret de sidste ti år. Tidligere formand for Dansk Islamisk Center og forfatter, Fatih Alev, er ikke overrasket og spår en mørkere fremtid.

»Det kan sagtens gå hen og blive værre endnu. Når sådan en meningsmåling kommer på et tidspunkt, hvor Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti nærmest konkurrerer med hinanden om yderligere stramninger, vil det muslimske samfund og respondenterne på de her spørgsmål selvfølgelig tage udgangspunkt i den virkelighed, vi har i dag.«

»Medierne bør være mere nuancerede i deres fremstilling af muslimer. Det vil sige, så det ikke uproportionelt kun handler om, at en lille gruppe mennesker repræsenterer situationen for alle muslimer. Det er ligesom den opfattelse, der dannes hos rigtig mange danskere«, siger Fatih Alev til TV 2.