Undersøgelse af ny byggegrund på Amager Fælled er vedtaget – den bliver ikke klar inden kommunalvalget

Byggeriet på den tidligere strandeng på Amager Fælled er officielt bremset og – med Frank Jensens egne ord – et lukket kapitel. Der var ikke flertal for at få en undersøgelse af et nyt byggefelt klar inden kommunalvalget.

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har besluttet, at der nu skal igangsættes undersøgelser af et alternativt byggefelt på Amager Fælled. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af partierne i Københavns Borgerrepræsentation er enige om, at Københavns Kommune skal forsøge at finde et nyt byggefelt at opføre 2.500 boliger på.

Det står klart efter et møde i Borgerrepræsentationen her til aften.

Det var overborgmester Frank Jensen (S) selv, som torsdag omkring kl. 18 præsenterede sit forslag om at se på muligheden for at flytte det omdiskuterede Ørestad Fælled Kvarter på Amager Fælled fra den tidligere strandeng til et nyt byggefelt.

Overborgmesteren har skiftet holdning til byggeriet, efter først de Konservative og senere Venstre viste villighed til at undersøge et alternativt byggefelt, og han derfor konkluderede, at flertallet bag byggeriet var smuldret.

Vedtagelsen af forslaget vil betyde, at det byggefelt på Amager Fælled, som tidligere var losseplads og i dag er fredet og udlagt til campingplads, vil få undersøgt sit potentiale som nyt byggefelt. Samtidig indebærer forslaget en screening af potentielle byggemuligheder på andre af Københavns Kommunes eller By & Havns arealer.

»Byggeriet på strandengen er et lukket kapitel,« fastslog Frank Jensen i sin tale, men opfordrede i samme ombæring medlemmerne af Borgerrepræsentationen til at tage ansvar for at finde en ny byggegrund, så den ubetalte regning på omkring 1,7 mia. kr. for metrobyggeriet kan blive betalt:

»En ting, som ikke forsvinder, blot fordi der er gået 22 år; det er gæld,« sagde overborgmesteren og holdt en kort kunstpause:

»Lad mig slå en ting helt fast. Københavns Kommune skylder både By & Havn penge for byggegrund og Metrostationen for manglende passagerer på Sundby Metrostation,« lød det fra overborgmesteren.

Han fastslog samtidig, at det er et kommunalt byggefelt, som skal findes:

»Vi har en bunden opgave. Vi må finde en anden grund. Men man kan ikke betale kommunens forpligtigelser ved at bygge på andre menneskers grund.«

Det var en kæk Jakob Næsager (K), som indtog talerstolen og konkluderede, at ting tager tid, og at ting skal modnes med en henvisning til, at han for lang tid siden foreslog at se på, hvorvidt campingpladsgrunden var egnet til byggefelt.

Derefter stillede han et ændringsforslag om, at undersøgelserne af de nye potentielle byggegrunde skal være tilendebragt og offentliggjort senest d. 7. november:

»Så vælgerne skal kan træffe et oplyst valg,« sagde han med tanke på kommunalvalget d. 21. november.

Det stemte 43 medlemmer imod, mens 3 medlemmer stemte for.

Således står det fortsat ikke klart, hvor Ørestad Fælled Kvarter skal bygges inden kommunalvalget.

Blandt andet de Radikale har ellers tidligere krævet et lyntjek af nye byggegrunde, så københavnerne kan vide sig sikre på op og ned, inden krydset skal sættes.

»Vi skylder borgerne i København at være fuldt oplyste om, hvad der skal gøres ved Amager Fælled, inden de går til stemmeurnerne,« sagde partiets gruppeformand Tommy Petersen til Ritzau den 20. september.

Torsdag skriver han i en SMS til Berlingske, at kommunens embedsmænd har sagt, at det ikke er muligt at blive klar før begyndelsen af 2018:

»Jeg er om nogen interesseret i at finde en løsning, men jeg vil ikke risikere, at undersøgelsen ikke bliver bred nok og kigger på alle muligheder, ikke kun campingpladsen. Den skal være gennemarbejdet, for der skal findes en løsning,« siger Tommy Petersen.