Underernærede ældre mangler hjælp fra kommunerne

En stor del af landets kommuner mangler initiativer rettet mod underernærede ældre. Ældre Sagen er forarget over udviklingen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stor del af landets kommuner mangler en målrettet ernæringsindsats for de ældre borgere, viser en rundspørge foretaget af Kost-og Ernæringsforbundet ifølge Politiken.

En målrettet ernæringsindsats giver ellers ældre større livskvalitet og sænker dødeligheden, og det er grunden til, at både eksperter og centrale sundhedsmyndigheder de senere år har intensiveret opfordringerne til landets kommuner om at sikre, at der kommer tilstrækkeligt med mad i maven på de ældste.

40 procent af landets kommuner screener således ikke ældre for underernæring, selv om gruppen ifølge undersøgelser er i betydelig risiko for netop at blive underernærede. Samtidig tilbyder mindre end halvdelen af kommunerne kost- og ernæringsvejledning, viser rundspørgen, hvori 68 af 98 kommuner har svaret.

I Ældre Sagen er man forarget over rundspørgens resultater:

»Det er helt uacceptabelt, at kommunerne ikke endnu har fået sat indsatsen i system. De massive underernæringsproblemer er en bombe under forebyggelse af svækkelse og sygdom hos ældre,« siger Olav Felbo, chefkonsulent i Ældre Sagen, til Politikken.

Han mener, at underernæring er »blevet offer for en kortsigtet sparepolitik«, og påpeger, at underernæring ofte »sætter en kaskade af andre problemer i gang« eller forstærker dem, som den ældre i forvejen døjer med. Det kan eksempelvis være depression, øget risiko for sygdom, nedsat muskelmasse, svækket hukommelse og immunforsvar.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) opfordrede tidligere på året regionerne til at have fokus på ernæring.