Ulykkesramt tankskib sejlede gennem dansk farvand

Det havarerede olietankskib, som måske bliver skyld i en større forurening ud for Nordspanien, har sejlet gennem danske farvande på sin vej mod ulykkesstedet. Lørdag begyndte olie og olieindsmurte fugle at skylle op på en 40 km lang strækning af den spanske kyst ved Camarinas.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det 26 år gamle, græskejede skib "Prestige" startede sin færd fra Letland, men kom i vanskeligheder onsdag under en storm i Biscaya-bugten. I lasten er 77.000 ton brændselsolie, hvoraf mellem 1.500 og 3.000 ton menes at være flydt ud af et 35 meter langt hul i skibets side.

Myndighederne frygter, at skibet, som ligger 100 km fra land, knækker midt over i den fortsat høje sø. Det forsøges fortsat at slæbe skibet længere til havs.

Fredag blev den sidste del af besætningen evakueret. Siden er kaptajnen blevet anholdt og sigtet for at have saboteret det spanske redningsarbejde. Angiveligt skal han have påstået, at der var brand i maskinrummet for derved at sikre sig assistance fra de spanske myndigheder.

"Prestige", der er bygget i Japan og indregistreret i Bahamas, tilhører den gamle enkeltskrogede tankskibs-type, hvilket i tilfælde af ulykke resulterer i langt alvorligere konsekvenser for miljøet. Skibet er ikke blevet inspiceret siden 1999, men havde forinden fået sikkerheds-påtaler af havnemyndigheder både i Rotterdam og New York.

Havariet har desuden ført til skænderi mellem Spanien og Storbritannien. Både Spaniens EU-kommissær Loyola de Palacio og den spanske udenrigsminister, Ana Palacio, har antydet, at Storbritannien er delvist skyld i olieulykken, fordi de britiske myndigheder i Gibraltar angiveligt har forsømt at inspicere "Prestige".

./ritzau/