Ulven kommer!

Ulven bliver ved med at blive observeret i Danmark. Formentlig har et par ulve foreløbig fundet vej hertil fra Tyskland. Flere kan være på vej. Danmark er ifølge reglerne nødt til at tage imod ulven, selv om den vil blive mødt med blandede følelser.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ulven bliver ved med at være løs i den danske natur, og det store rovdyr dukker tilsyneladende op den ene gang efter den anden i Jylland. Dermed kan ulven være i gang med at gøre et historisk comeback i Danmark. Og dermed kan der blive vendt op og ned på billedet af den vilde natur herhjemme, ligesom et så stort og potentielt farligt rovdyr vil blive mødt med såvel vrede som glæde af danskerne.

Sporet efter ulven er brandvarmt, efter at der er gjort helt nye observationer af det op til 80 kilo tunge rovdyr, der forsvandt fra Danmark for 200 år siden, da den sidste ulv blev skudt ved Estvadgård nær Skive i 1813.

I november sidste år blev der i Hanstholm Reservatet i Nationalpark Thy fundet en død ulv. Efterfølgende analyser af kadaveret foretaget af forskere på Aarhus Universitet afslørede, at der var tale om en ulv, der var vandret den lange vej, hele 850 kilometer, fra sit hjem i den tyske delstat Sachsen til Nordvestjylland.

Altså var ulven af egen drift og uden hjælp fra mennesker vendt tilbage til den danske natur.

Nogenlunde samtidig med analyserne fra Aarhus Universitet blev der taget en række billeder af et ulvelignende dyr ved Lem, og de senere dage er der angiveligt igen blevet set en ulv i det nordvestjyske. Bl.a. er en ulv blevet spottet syd for Klosterhede af en politipatrulje, ligesom der er en ulveobservation fra landsbyen Tim længere mod syd.

Nye udfordringer

Dermed er der eller har der været i hvert fald en, måske to eller ligefrem tre ulve løs i det nordvestlige Jylland, og det stiller de danske myndigheder over for en række nye udfordringer. De er nemlig nødt til at tage imod ulven med åbne arme. Dyret er beskyttet af international og dansk lovgivning og har krav på opholdstilladelse, ligesom den har krav på, at Naturstyrelsen udarbejder en forvaltningsplan for den.

Men inden da vil forskere fra Aarhus Universitet aflevere en udredning til styrelsen om ulve i Danmark, oplyser seniorforsker Liselotte Wesley Andersen. Og i morgen er de aarhusianske forskere værter for et møde, hvor de vil fortælle om fremtidsmulighederne herhjemme for Europas næststørste rovdyr.

Hun vurderer akkurat som andre eksperter, at ulve formentlig godt kan klare sig i den danske natur anno 2013.

»Fødegrundlaget er der. En række steder i Vestjylland er der stor tæthed af kronvildt og råvildt,« siger hun:

»Så hvis der igen strejfer ulve hertil fra Tyskland, kan de sagtens finde føde.«

Flere potentielle levesteder

Hendes kollega, seniorforsker Peter Sunde, vurderer, at der er indtil flere potentielle levesteder for ulve i Jylland med tilstrækkeligt med skov, hede og føde.

»Ulve er meget sky over for mennesker. Det er de blevet, efter de er blevet jaget i hundredvis af år. De slår sig ned, hvor de er langt væk fra mennesker. Fordi de er så sky, er de ufarlige,« mener Peter Sunde:

»Det kan vi så glæde os over, selv om det er på en beklagelig baggrund.«

Ifølge skovrider Thomas Borup Svendsen, Naturstyrelsen Vestjylland, er det »ikke længere så usandsynligt med ulve i Danmark, som det var engang«.

Kan den klare sig?

»Der er kronvildt og råvildt, der er ræv og hare, og hvis der også er mulighed for et ådsel i ny og næ, er der i hvert fald mad nok til den,« siger skovrideren.

Ifølge eksperterne kan det meget vel være en og samme ulv, der er observeret ved såvel Lem som ved Klosterhede og Tim. En ulv kan nå vidt omkring, og hvis der er tale om en ægte vild ulv, er det formentlig endnu en strejfer fra Tyskland.

Biolog Bo Håkasson, Danmarks Naturfredningsforening, understreger, at »vi aldrig får en stor dansk bestand af ulve«.

»Hvis vi får en, vil den være strejfende, og den vil være en del af den tysk-polske bestand,« siger han og henviser til, at der i Sachsen er 40-60 ulve:

»Ulven er ved at få fodfæste i Nordvesteuropa. For 15-16 år siden fandt den vej til Tyskland fra Polen, og den breder sig i dag som ringe i vandet. Småflokke fra Sachsen bevæger sig mod nordvest, og ulve har fundet vej til Slesvig-Holsten.«

Der er registreret ulve i delstaten Slesvig-Holsten nær Danmark, og der er f.eks. fundet trafikdræbte ulve ved Kielerkanalen, oplyser Bo Håkansson.

Hvor mange ulve er der plads til i Danmark?

»Måske en mindre, strejfende familieflok i Nord- og Midtjylland og en flok i grænselandet. De kan komme langt omkring i Jylland,« vurderer han.

En flok kan bestå af alt fra et par dyr til 12-14 individer.

Vil blive mødt med blandede følelser

Bo Håkansson erkender, at ulvene, hvis de altså kommer, vil blive mødt med blandede følelser. Nogle vil frygte dem, andre vil elske dem. Landmænd og jægere vil formentlig se på dem med andre øjne end grønne organisationer.

»Det er rigtigt, at de medfører opgaver, ikke problemer,« siger han:

»I Tyskland har man indført, at man får erstatning for et husdyr taget af en ulv, hvis man vel at mærke har hegnet dyret godt nok ind. Det fungerer fint.«

Nogle vil måske være bange for at gå i naturen eller være bekymrede for, at ulve tager deres hunde eller katte?

»Hvis man slipper sin jagthund løs i et område med ulv, så ved man, at der er en risiko tilstede,« mener han:

»Jeg tror simpelthen ikke på, at det kan blive et problem med katte. Så er det i hvert fald katte, der er på et forkert sted. Der kommer ikke ulve ind i beboelsesområder for at jage.«

På samme måde afviser han, at ulve vil være farlige for danskerne.

»Den angriber ikke under normale omstændigheder. Når det sker, er det fordi, det har været et sygt eller trængt dyr. Eller et ekstremt udsultet dyr,« siger han:

»Risikoen er minimal. Vi vil kun se dem ved et tilfælde. De holder sig langt væk fra mennesker.«

Men forholdet mellem ulv og menneske er kompliceret, anerkender han. Ulven er altid blevet jaget, og selv om den i dag er fredet, er den langt fra elsket alle steder i Europa.

»Samerne i Sverige og Norge er ikke begejstrede for ulve, der tager deres rensdyr,« siger han:

»Men omvendt bliver ulvene i dag ikke opfattet som det store problem nogle af de steder, hvor de altid har været.«