Ulrik Wilbek har forberedt sig på at bliver borgmester i mange år

Midt på natten kunne håndboldlegenden Ulrik Wilbek annoncere, at Venstre med opbakning fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vipper den konservative borgmester af pinden, og den ny borgmester i Viborg hedder Ulrik Wilbek

Venstres Ulrik Wilbek orienterede kort før klokken 03 natten til onsdag at han bliver ny borgmester i Viborg efter valgnatten på Viborg Rådhus efter Regions- og Kommunalvalget 2017, tirsdag d. 21. november 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden april har Ulrik Wilbek lagt alle projekter på hylden for at fordybe sig i Viborg Kommunes udfordringer. Da Jens Rohde i december 2015 valgte at skifte fra Venstre til Det Radikale Venstre, blev Ulrik Wilbek tilbudt at blive Venstres spidskandidat, og da han havlandet års tid senere havde lukket sine igangværende projekter, helligede han sig fuldt og helt forståelsen af lokalpolitik.

Forberedelsen har givet pote. Godt nok er Venstre ikke gået frem rent vælger mæssigt, men med Ulrik Wilbek i spidsen har Venstre i Viborg handlet med to mandater og sikret sig opbakning fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, og det er nok.

Med 11 ud af 31 pladser i byrådet har Venstre de seneste fire år været Viborgs største parti, men på mirakuløs vis lykkedes det i 2013 for Søren Pape (K) at veksle blot 5 mandater til en borgmesterpost, som han efterfølgende overlod til Torsten Nielsen.. Derfor har Venstre sat alle sejl og en håndboldlegende ind i jagten på borgmesterposten, og Torsten Nielsen måtte op til valget måtte erkende, at hans modstander var »et usandsynligt kendt ansigt«. Og det ser nu ud til at det kendte ansigt vandt.

Sportssuccessen

Ulrik Wilbek er ikke indfødt viborgenser, men han er tilgengæld en folkehelt - ikke bare i kommunen, men i hele landet.

Han flyttede til kommunen, da han i 1988, hvilket faktisk også var sidst, Viborg havde en Venstreborgmester. Herfra er historien kendt. Ulrik Wilbek flyttede for at blive håndboldtræner for Viborg HKs damehold, som netop var rykket op i bedste række. Det blev så stor en succes, at han blev ansat som træner for et lukningstruet damelandshold, der under Ulrik Wilbeks ledelse siden vandt sølv ved VM i 1993, guld ved EM og ikke mindst guld ved OL i Atlanta i 1996. På toppen af sin succes stoppede Ulrik Wilbek på landsholdet og vendte tilbage til Viborg HK. Ved siden af gik han ind i lokalpolitik for første gang, og var fra  1998 til 2001 socialudvalgsformand i Viborg Kommune. I 2005 annoncerede han første gang, at han ville gå efter borgmesterposten i Viborg, men så blev han tilbudt at blive landstræner herrelandsholdet, som han vandt EM-guld med i 2008 og i 2012.

Sådan en succeshistorie er usædvanlig, og de fleste danskere har dels set Ulrik Wilbek skrige spillere og dommere i hovedet, og dels set ham sidde i tv og stille og roligt forklare forskel på langsigtet strategi sk arbejde og spontane lidenskabelige udbrud, men at begge dele er en del af det at være menneske. Ulrik Wilbek er efterlyst foredragsholder for både offentlige og private virksomheder, som gerne vil vide noget om, hvordan man bedst muligt motiverer medarbejdere, hvilket han også har skrevet bøger om.

Organisationsledelse

Men en ting er at motiverer spillere eller medarbajdere, noget andet er at sætte rammerne for en stor organisation. Det kunne være en kommune, men det kunne også være det danske håndboldforbund, som Ulrik Wilbek blev sportslig chef for i 2012. Som træner kunne Ulrik Wilbek udtrykke al sin passion og råbe og skrige, og hvad der ellers kunne motivere, men som sportschef fik han en mere tilbagetrukket rolle, og skal man tro tidligere landsholdsspillere var Ulrik Wilbek knap så god til den form for organisatorisk arbejde. I hvert fald blev han efter OL i Rio i 2016 beskyldt for at være illoyal overfor landstræneren Gudmundur Gudmundsson, som ellers sikrede landsholdet OL-guld. Så gik Ulrik Wilbek af.

Nu skal Ulrik Wilbek lede Viborg Kommune med 97.000 håndboldglade borgere, og han annoncerer i løbet af onsdag, hvad han vil rent politisk. I valgkampen har han talt en del om indsatsen overfor socialt udatte unge og krævet en ny midtjysk motorvej, men han har også ved flere lejligheder erkæret, at han ikke er en forbenet ideolog, og at han lægger vægt på samarbejde. Liberal humanist kalder han sig, men vil indtil videre ikke ind på, hvad det betyder i kommunal sammenhæng.

Og selve politiken er ikke klar, før de politiske aftaler er på plads. Indtil videre er den detroniserede konservative borgmester, Torsten Nielsen, ikke med i aftalen bag Ulrik Wilbek. Men de konservative er blevet inviteret til forhandlinger onsdag klokken 11.