Ulige vilkår for hjertepatienter

Jo længere væk en patient bor fra hjertecenter, desto ringere chance for at blive behandlet i tide, viser opgørelse fra statsligt institut og Gentofte Hospital.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muligheden for at blive behandlet for en hjertesygdom burde være den samme, uanset hvor i landet patienten bor.

Patienter, der bor længere end 64 km fra et hjertecenter, har nemlig 20 pct. mindre chance for at få foretaget en undersøgelse af hjertet end dem, der har under 21 km til nærmeste hjertecenter.

Mønstret er det samme for de mennesker, der har gennemgået en forundersøgelse (KAG) og eksempelvis fået konstateret sygdom i hjertets kranspulsårer. Her får de patienter, som bor tæt på et hjertecenter, i langt flere tilfælde enten en ballonbehandling eller en bypass-operation end patienter, der må køre langt til et center.

Det viser en opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed og hjerteafdelingen på Gentofte Hospital. Læge og ph.d.-studerende Anders Hvelplund har netop præsenteret resultaterne af undersøgelsen på en europæisk kongres i Barcelona.

- Forskellen er svær at forstå, da muligheden for at blive behandlet burde være den samme, uanset hvor i landet man bor, siger lægen i et nyhedsbrev fra Hjerteforeningen.

Hjerteforeningens formand, Peter Clemmensen, undrer sig også over, at der i et lille land som Danmark med en god infrastruktur er så stor forskel på behandlingen af hjertepatienter.

- Folk skal have den bedste behandling, der kan give dem et bedre og længere liv, og den mulighed har vi skabt ved at etablere fem hjertecentre med den højeste ekspertise og de bedste faciliteter til behandling, anfører Peter Clemmensen.

Som led i undersøgelsen har Anders Hvelplund i 60 dage fulgt samtlige 24.910 danskere, der i perioden 2005-07 blev indlagt med en akut hjertesygdom.

/ritzau/