Ulåste skraldebiler udgør terrorrisiko i Københavns gågader

Skraldemænd efterlader skraldebiler ulåst med tændt motor i Københavns gågader midt i myldretiden. Politiet advarer om, at de kan bruges som terrorvåben.

Arkivfoto: Det bekymrer Københavns Politi, som nu indskærper over for skraldefirmaerne, at deres chauffører skal låse lastbilerne, når de lader dem ude af syne. Her ses vicepolitiinspektør Henrik Møller Jakobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skraldebilerne, der kan benyttes som våben af potentielle terrorister, står ulåst på gågaderne i det indre København om morgenen, mens gaderne er fulde af mennesker på vej til arbejde, viser research foretaget af Efterforskerne på P1.

Det bekymrer Københavns Politi, som nu indskærper over for skraldefirmaerne, at deres chauffører skal låse lastbilerne, når de lader dem ude af syne.

»Det er farligt, hvis nogen tager dem og bruger dem til noget kriminelt. Efter det, der er sket rundt om i Europa, har vi rettet henvendelse til renovationsselskaberne og opfordret dem til at sikre, at bilerne ikke kan stjæles,« siger Henrik Møller Jakobsen, vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

Politiinspektøren fortæller, at Københavns Politi de seneste 14 dage har udskrevet bøder til flere, der har efterladt deres bil med nøglerne i.

Skraldebiler står ofte efterladt med tændt motor, mens skraldemændene henter containere. Årsagen er, at lastbilens motor driver liften bag på skraldevognene. Derudover er det ikke usædvanligt, at chauffører lader døren til førerhuset stå åben, mens de er inde i baggårde.

Et af de skraldefirmaer, der kører fast i Københavns centrum, er City Container Cph. Her bekræfter direktør René Larsen, at politiet har henvendt sig vedrørende ulåste skraldebiler.

»Ja, vi har hørt fra politiet. Og vi har selv haft tankerne inden, for vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at sikre, at de ikke kaprer vores biler,« siger René Hansen fra City Container Cph. Han forklarer, at selskabet er i dialog med sine forhandlere om at skaffe nøgler med fjernbetjening til samtlige skraldebiler.

»Målet er at få fjernbetjening på alle biler, så alle gutterne låser dørene, når de ikke er i nærheden af bilen,« siger René Hansen.