Ukrudt trives med mere CO2

Mere CO2 i atmosfæren gør mælkebøtter og giftig vedbend højere og mere modstandsdygtige. Det viser to nye undersøgelser fra USA.

Ukrudt som mælkebøtter og giftig vedbend stortrives med de voksende mængder af drivhusgassen CO2 i atmosfæren. Planterne bliver højere, saftigere og mere modstandsdygtige, viser to nye studier i USA.

Giftig vedbend, der på dansk også kaldes giftsumak, er så giftig, at en let berøring kan give alvorlige, brandsårsagtige hudskader. Planten er blevet dyrket i laboratorier med et CO2-indhold i luften, der svarer til nutidens, og disse planter svulmede til dobbelt størrelse i forhold til planter, der blev dyrket under CO2-forhold som i 1950'erne. Det fortæller en undersøgelse i tidsskriftet Weed Science.

I en anden undersøgelse dyrkede forskerne mælkebøtter i et CO2-miljø, der svarede til det forventede niveau i år 2100. Også her nød planterne godt af øget drivhuseffekt og producerede 32 procent flere frøbærende frugter.

- Undersøgelserne peger på, at mange ukrudtsarter reagerer stærkt på højere niveauer af kuldioxid, siger Jeff Dukes, økolog ved University of Massachusetts i Boston.

/ritzau/