Ukrainske myndigheder har sortlistet fire personer med tilknytning til Danmark

Fire personer med tilknytning til Danmark fremgår på en liste sammen med 68 andre personer, som de ukrainske myndigheder mener bakker op om den russiske udlægning af krigen i Ukraine.

Selvom Danmark har meldt klart ud, at de bakker Ukraine op i deres kamp mod russerne, har de ukrainske myndigheder lavet en liste over personer, der menes at være »prorusssiske«, herunder fire personer med tilknytning til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge Center for Modvirkning af Desinformation under Ukraines Nationale Sikkerhedsråd støtter fire personer med tilknytning til Danmark det russiske narrativ om krigen i Ukraine.

Derfor er de havnet på en liste med i alt 72 personer. En af dem er Li Xing. Han er professor på Aalborg Universitet, hvor han er tilknyttet Institut for Politik og Samfund. Han har været der de seneste ti år og har desuden kinesisk baggrund.

Til DR afviser Li Xing at være »prorussisk«. Ifølge professoren er fællesnævneren for de fire personer med tilknytning til Danmark, at de sidst i maj deltog på et videoseminar, der var arrangeret af den politiske tænketank Schiller Instituttet i København.

Her blev der angiveligt drøftet alternativer til den aktuelle sikkerhedspolitiske struktur i verden, som instituttet ikke mente skabte fred, men spændinger mellem lande, fordi verden deles op i lande, der enten er medlemmer eller ikke er medlemmer af den vestlige forsvarsalliance NATO. Ifølge Li Xing handlede konferencen ikke konkret om krigen i Ukraine

DR har forsøgt at kontakte de ukrainske myndigheder for at få vide, hvorfor de har udgivet en sådan liste, og hvilke konsekvenser det har, at man står på listen, men de er ikke vendt tilbage på forespørgslen.

Listen tæller blandt andet også den franske højrenationale politiker og tidligere præsidentkandidat Marine Le Pen og den prisvindende amerikanske journalist Glenn Greenwald.

Guide: Sådan ser du listen

Du kan se hele listen på de ukrainske myndigheders hjemmeside her.

Åbner du hjemmesiden med Google Chrome på din computer kan du højreklikke på billederne, hvorefter du skal vælge »Søg efter billedet med Google Lens«. Det er en app, der er tilknyttet browseren.

Når du har valgt denne mulighed, burde et vindue dukke op i højre side af din browser, hvorefter du kan vælge feltet »Translate«. Derfra kan du læse en grov oversættelse af, hvad de ukrainske myndigheder mener, personerne på listen har sagt eller givet udtryk for.

Vær altid kildekritisk over for de informationer, du bliver præsenteret for.