Ukrainsk familie nægtet opholdstilladelse i Danmark

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Den gravide kvinde Tetiana Kornieieva og hendes familie kan snart ufrivilligt være på vej hjem til den sønderskudte by Kharkiv i det østlige Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fagbladet 3F
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

Imens du nyder din forhåbentligt forlængede weekend, kan du læne sig tilbage og dykke ned i nogle af de ting, der rør sig i det danske mediebillede.

Du skal både læse om nye parkeringszoner i hovedstaden, om hvordan pladsmangel på elnettet kan påvirke regeringens klimaplan, og om hvordan en ukrainsk familie er blevet nægtet opholdstilladelse i Danmark.

God læselyst.

Nye zoner gør ansatte i bil kede af det

Københavns Kommune planlægger at etablere nye parkeringszoner, hvor man maksimalt må holde i tre timer.

Men ordningen bliver mødt af kritik, skriver Berlingske i dag. Det kan nemlig skabe udfordringer for ansatte, der kører i bil på arbejde.

Det gælder blandt andet for De Forenede Ejendomsselskaber A/S, der ligger på Østerbro.

»Vi er meget kede af det,« siger administrerende direktør Henrik Jensen.

Ti af de ansatte i hans virksomhed kører nemlig på arbejde og bruger deres bil i det daglige.

Det kan du læse mere om her.

Pladsmangel til el kan bremse energiplaner

Fra flere sider bliver der nu rejst tvivl om regeringens ambition om at firedoble produktionen af grøn energi på land i 2030.

Elnettet er nemlig nogle steder så begrænset i sin kapacitet, at det ikke vil kunne håndtere fremtidens stigende mængder grøn strøm.

Sådan lyder bekymringen fra både kommunerne, en ekspert i forsyningsplanlægning og producenter af grøn strøm i dagens udgave af Jyllands-Posten.

For at komme i mål, skal transmissionsnettet udbygges, påpeger Poul Alberg Østergaard fra Institut for planlægning ved Aalborg Universitet.

»Det bliver svært at få så meget sol og vind ind i vores elnet med de begrænsninger, vi har rundtomkring,« siger han til avisen.

Vanedannende pille bliver mere populær på hospitaler

Morfin burde være førstevalg, når hospitalerne i Region Hovedstaden skal bruge og udskrive stærkt smertestillende medicin til patienter.

Men sådan er det ikke. I stedet er det ofte det omstridte præparat Oxycodon, der bliver brugt i stor stil, kan du i dag læse her i Berlingske.

Med 178.000 daglige døgndoser, der blev solgt til hospitalerne sidste år, var antallet 112 procent højere end i 2014, viser tal fra Region Hovedstaden.

Det undrer Henrik Rindom, der er psykiatrisk overlæge med speciale i misbrug ved Hvidovre Hospital.

»Der er ikke noget godt argument for, at man udskriver Oxycodon i stedet for morfin på hospitalerne. Et øget forbrug kan føre til et øget misbrug,« siger han.

Herlufsholm-forældre frygter hån og vil ændre studenterkørsel

Når studenter skal fejre deres sidste eksamener med studenterkørse,l plejer det blandt andet at handle om at være synlig i gadebilledet.

Men sådan bliver det ikke, når studenter fra Herlufsholm snart skal fejre afslutningen på deres uddannelse. Ikke hvis det står til deres forældre i hvert fald.

»Forældrene foreslår, at man ikke skilter så meget med, hvor man kommer fra, så vi vil forsøge at skærme dem lidt,« siger Rune Kristensen, der er medlem af forældrebestyrelsen på Herlufsholm til dr.dk.

»Man vil forsøge at gøre studenterkørslen så neutral som muligt for ikke at vække opsigt.«

Forældrenes forslag kommer på baggrund af, at flere elever har oplevet at blive chikaneret, efter TV 2-dokumentaren »Herlufholms Hemmeligheder« kom ud.

Ukrainsk familie nægtet opholdstilladelse

Tetiana Kornieieva og hendes familie fra Ukraine kan snart ufrivilligt være på vej hjem til Kharkiv i det østlige Ukraine tæt ved grænsen til Rusland.

Den danske udlændingestyrelse har nemlig givet den 31-årige ukrainske kvinde afslag på opholdstilladelse i Danmark. Det samme gælder hendes 35-årige mand og deres fireårige søn.

Det skriver Fagbladet 3F.

Problemet for familien er, at de ved krigens udbrud ikke opholdt sig i Ukraine eller Danmark. De var på familiebesøg i Dubai.

Derfor kan de ikke få en dansk opholdstilladelse efter den såkaldte særlov for ukrainere.

»Udlændingestyrelsen har givet dig afslag, fordi du er udrejst af Ukraine før den 24. februar 2022, og du ikke har opholdt dig eller har haft opholdstilladelse i Danmark på dette tidspunkt,« skriver styrelsen i enslydende breve til de to ukrainske flygtninge ifølge Fagbladet 3F.

Det sker der i dag

Under sloganet »Hold jer fra vores kroppe« har aktivister i dag opfordret folk i hele USA til at protestere mod en mulig højesterets beslutning om at fratage amerikanske kvinder retten til fri abort.

På de lidt mere hemlige kanter, fortsætter Enhedslisten igen i dag sit årsmøde, hvor partiets mangeårige EU-politik blandt andet er på dagsordenen.

Og så er det i aften, at der skal findes en vinder til dette års Eurovision Song Contest, der bliver afholdt i Italien.