Ukraine: Vestvenlige partier står til sejr

Ukraines energiske oppositionsleder, Julia Timosjenko, erklærer sig for vinder af søndagens parlamentsvalg. Exit polls giver de orange partier et smalt forspring.

Foreløbige resultater fra valget i Ukraine tyder på en kneben sejr til de reformvenlige partier.

Exit polls giver Julia Timosjenkos parti 31,5 procent af stemmerne, mens det andet parti i den Orange koalition, »Vores Ukraine« høster 13,5 procent.

Dermed ser de vestvenlige partier ud til at overhale den nuværende premierminister, Viktor Janukovitj, som står til 35,5 procent.

Det officielle resultat for valget ventes først mandag aften. Alligevel tøvede Julia Timosjenko ikke med at erklære sig for vinder.

»Alt vil lykkes. I løbet af få uger vil vi holde vores nye regerings første pressemøde,« sagde hun i aftes.

En mulig orange regering står og falder imidlertid med sammenholdet mellem Julia Timosjenko og den ukrainske præsident Viktor Jusjtjenkos parti »Vores Ukraine«. Få dage før valget erklærede Viktor Jusjtjenko, at han ville støtte Timosjenko som premierminister. Men samtidig har præsidenten tidligere sagt, at han ikke udelukker en koalition med den nuværende premierminister Viktor Janukovitj.

Ved det seneste valg i Ukraine i marts 2006 fik de orange partier også flertal, men på grund af personlige gnidninger lykkedes dem ikke at enes om et regeringsgrundlag. Det bragte i stedet Viktor Janukovitj til magten.

Viktor Janukovitj står i spidsen for Regionspartiet, der fortsat ser ud til at blive parlamentets største parti. Også han har erklæret, at han vil starte forhandlinger om en ny regering med sig selv på premierministerposten.

En koalition med kommunistpartiet, som står til 5,1 procent, og med et lille midterparti, som står til 3,7 procent, er en mulighed.

Men hvis de foreløbige resultater holder, vil de Orange have et smalt forspring foran Janukovitjs koalition.

Valget i Ukraine kan få betydning for landets forhold til både Rusland, USA og EU-landene. De orange partier støtter ukrainsk medlemskab af forsvarsalliancen NATO, mens Janokovitj er stærkt i mod.

Janukovitj har dog forsøgt at ændre sit image som en russisk-venlig politiker og erklæret sin støtte til ukrainske medlemskab af EU.

Hvis Julia Timosjenko igen indtager premierministerposten kan det forværre forholdet til Rusland. Da hun var premierminister i 2005 lukkede Rusland kortvarigt for gasforsyningen til landet angiveligt på grund af stridigheder om prisen.

Ruslands ambassadør i Ukraine understregede i går, at Rusland vil samarbejde med enhver regeringskoalition i Ukraine.