Ukraine beder om våben, men i Danmark står kampvogne parkeret i Jylland

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Ukrainerne har mere end nogensinde før brug for tunge våben, lyder opråbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Christopher Franck / Fors
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til mandagens nyhedsoverblik.

I dag runder vi alt lige fra global opvarmning i Arktis til vejarbejde i København. Vi skal også forbi en overlæge, som slår et slag for psykiatrien, en analyse af Joe Bidens måske kommende træk og nogle kampvogne, der står i Jylland i stedet for i Ukraine.

God læselyst og god uge!

80 procent af opvarmningen i Arktis har en kontroversiel årsag, konkluderer ny forskning

Internationale klimaforskere sætter nu direkte procenter på, hvor stor en del af den globale opvarmning i Arktis, der er forårsaget af det stigende antal mennesker på Jorden, skriver Jyllands-Posten.

De opfordrer til en direkte indsats for at begrænse antallet af fødsler, men det emne er så kontroversielt, at det kan rippe op i åbne sår fra kolonitiden.

Det siger Stig Jensen, der er lektor ved Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet:

»I forhold til Afrika har den hvide mand altid sagt, at man ikke skal have så mange børn, fordi det gør folk endnu mere fattige. Men her er folk rigtig trætte af hele tiden at blive fortalt, at de gør alting forkert.«

Klimaforskerne bag studiet er Ola M. Johannessen og Elena Shalina, der begge er tilknyttet klimainstituttet Nansen Centeret i Bergen og sidstnævnte også universitetet i Sankt Petersborg i Rusland.

De er bekymrede over, at klimaforskerne næsten aldrig laver koblingen mellem befolkningstilvækst og global opvarmning, fortæller Ola M. Johannessen.

Analyse: Putins vanvittige atomtanker giver USA hovedpine. For har Biden en plan, hvis det utænkelige skulle ske?

Debatten om atomvåben raser bag meget lukkede døre på begge sider af Atlanten. Og det er der en god grund til, for diskussionen om Europas atomare mangler er ikke for sarte sjæle.

Men det er et mareridtsscenarie, der kan kaste Europa ud i en atomkrig, skriver Berlingskes internationale analytiker, Kristian Mouritzen.

»Den amerikanske præsident, Joe Bidens, eneste svar har indtil nu været, at Rusland i årtier frem vil blive verdens pariastat nummer ét,« skriver han.

Det er uklart – også for amerikanske sikkerhedspolitiske eksperter – hvad dét præcist indebærer. Eksperter fortæller til Berlingske, at Joe Biden bliver nødt til at være præcis i denne situation.

»Uanset om man tror på, at Putin kunne finde på det eller ej«, uddyber Kristian Mouritzen.

Læs analysen her.

Københavnerne klager og klager: Men udfordringerne bliver ved og ved

Der er én ting, der i stigende grad forstyrrer københavnerne. Det gælder både, når de skal hjemmefra om morgenen, og når de tager hjem om aftenen.

Det er her, der og alle vegne. Der er nemlig tale om vejarbejde.

Og spørger man teknik- og miljøborgmesteren i København, Line Barfod (Ø), er meldingen da også klar:

»København er en stor by, og derfor er der jævnligt arbejde. Der er elkabler, fjernvarme, vandledninger, kloakering og sikring mod skybrud. Og der er mange biler. Det slider på vejene.«

Der er da også en stigning i, hvor mange kilometer asfalt, der fra år til år bliver lagt i kommunen, og i år er mængden af asfalt næsten fordoblet.

Læs historien her.

Overlæge: Er I klar over, hvor meget det koster, at vi stadig venter på psykiatriplanen?

Vi har hverken menneskeligt eller økonomisk råd til at vente på politikernes 10-års-plan for psykiatrien.

Psykisk sygdom koster nemlig samfundet milliarder, og depression og angst tegner sig for 3,6 millioner sygedage om året, skriver Christian Legind, der er overlæge, ph.d. og bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab, i en kronik i Berlingske.

»Hver tredje dansker vil på et tidspunkt opleve at blive behandlet i psykiatrien, og psykiske lidelser tegner sig for 25 procent af den samlede sygdomsbyrde«.

Christian Legind lægger vægt på, at der er noget at vinde på både den menneskelige og den økonomiske bundlinje ved at få nedbragt mængden af psykiske sygdomme, der kun er stigende i de her år.

»Psykisk sygdom er kommet for at blive. Vi kan ikke forebygge eller behandle os ud af, at en vis andel af os på et eller andet tidspunkt i løbet af livet vil blive ramt af mentale helbredsproblemer eller psykisk sygdom,« skriver han.

Læs kronikken her.

Ukrainerne beder om tungere våben, men i Danmark står kampvogne parkeret i Jylland

I kølvandet på Vladimir Putins annoncering af en yderligere mobilisering af militær i Ukraine, er ukrainernes behov for våben kun steget, skriver Politiken.

Derfor bliver Danmark i en direkte ukrainsk appel bedt om en våbensending. Venstre er åbne over for det, hvis det efterspørges og koordineres med gruppen af allierede, og hvis det kan undværes.

Danmark har allerede tidligere sendt missiler og pansrede mandskabsvogne til de ukrainske soldater, men intet artilleri og ingen kampvogne er endnu blevet sendt østpå.

Hanna Hopko, der er tidligere formand for det udenrigspolitiske udvalg i Ukraines parlament, udtaler således:

»Hvordan kan I sidde i Danmark og bare se ukrainere dø? Og sige o.k., måske om tre måneder vil vi sende kampvogne. Jeg er sikker på, at I kan undvære kampvogne nu.«

Læs historien her.

Det sker i dag

Regeringen præsenterer stort udspil: Regeringen præsenterer reformudspillet »Danmark kan mere III«.

Danske Banks tidligere topchef skal afhøres: En række investorer i udlandet kræver i alt 3,2 milliarder kroner i erstatning af Thomas Borgen, den tidligere topchef i Danske Bank.

Paris Fashion Week skydes i gang: Modeugen i Paris begynder i dag. Den er en af de fire største modeuger i verden sammen med dem i New York, London og Milano. Denne modeuge varer frem til 4. oktober.

Højesteret behandler sag om udvisning af iraker: Højesteret behandler i dag en sag om en iraker, der blev udvist af byretten og landsretten i en sag om røveri.