Uhyggelig hospitalsklovn skaber forvirring

En syv år gammel artikel om en hospitalsklovn er gået i kredsløb på de sociale medier. Den er dog ikke sand.

Historien om den mildest talt groteske hospitalsklovn Hubert Nielsen er en del af en klummeserie, som Berlingske Tidende bragte i årene 2001 – 2003. Her en klovn fra Guatemala, som deltager i en klovnekongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUIS GALDAMEZ

For mere end syv år siden bragte Berlingske Tidende en uhyggelig fortælling om en hospitalsklovn, der forårsagede et hjertestop på en 74-årig patient på et sygehus i byen Spjæld.

Historien 'Hospitalsklovn forårsager hjertestop' fra avisen blev dengang i maj 2003 også bragt på berlingske.dk. Og der blev den glemt. Indtil for et par uger siden, hvor historien pludselig blev genoplivet og poppede op på Facebook og Twitter.

Alene på Facebook har mere end 1.100 trykket ’Anbefalet’ på artiklen og delt den med deres venner. Klovnehistoriens fascinationskraft begyndte i går også at vise sig på forsiden af berlingske.dk, hvor den syv år gamle historie pludselig var en af dagens mest læste. Og det undrede, for historien om den mildest talt groteske hospitalsklovn Hubert Nielsen er en del af en klummeserie, som Berlingske Tidende bragte i årene 2001 – 2003.

Klummerne var fiktive nyheder i samme stil som dem, der med mellemrum dukker op i tv-udsendelser som The Daily Show og eller står på websitet The Onion. Klummen blev oprindelig bragt sammen med en satirisk tegning og en brugervejledning om at artiklen ikke skulle tages for pålydende. Det budskab er nu gentaget, for artiklens pludselige succes nåede i dag foreningen for de danske hospitalsklovne, som understreger at artiklen intet har med virkeligheden at gøre.

Danske Hospitalsklovne engagerer 25 klovne, som besøger 21 forskellige sygehuse i landet. Klovnene er selvfølgelig hverken uhyggelige eller farlige, men ganske uskyldige. Ideen er faktisk at hjælpe nogle af de omkring 60.000 børn, der hvert år indlægges på landets sygehuse bedre igennem sygeforløbet.