»Uholdbart«: En dansk fængselsbetjent skal håndtere tæt på dobbelt så mange indsatte som en norsk

I 2015 havde danske fængsler en bedre personalenormering end de norske – nu er Danmark faldet langt bag nabolandet mod nord. For mange indsatte og for få fængselsbetjente er et stigende problem i Danmark.

Berlinske har i september beskrevet det stigende problem med for mange indsatte og for få fængselsbetjente i danske fængsler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk fængselsbetjent skal håndtere tæt på dobbelt så mange indsatte som en norsk.

I 2015 havde Danmark 1,4 indsat pr. fængselsbetjent, mens Norge havde 1,5. Men i 2020 var der i gennemsnit 2,2 indsatte pr. fængselsbetjent i Danmark, mens tallet var 1,2 i Norge.

Det skriver fagbladet Fængselsfunktionæren, der kan fortælle, at Danmark på fem år er faldet fra en andenplads til en 12.-plads i Europarådets årlige straffestatistik.

Dermed kan normeringen i de danske fængsler ikke længere måle sig med de norske og svenske, som placerer sig i toppen. Også Irland, Belgien, Italien, Island, Luxembourg, Holland, Finland, Letland og Albanien ligger højere på listen.

Tallene ryster Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen. Han mener, at Danmark dumper fuldstændig i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med.

»Vi har i Danmark en vision om at drive fængsler på en måde, hvor det ikke alene handler om straf, men også om at lukke bedre mennesker ud til samfundet igen. Vores fængselsbetjente håndterer mange komplekse opgaver for at hjælpe de indsatte videre til en kriminalitetsfri tilværelse. Det gælder både behandling, beskæftigelse, uddannelse og den sagsbehandling som følger med. Derfor er det uholdbart, at vi på få år har formået at undergrave jobbet i denne grad,« siger han til Fængselsfunktionæren.

Berlingske har i september beskrevet det stigende problem med for mange indsatte og en alarmerende mangel på fængselsbetjente.

I dag har Kriminalforsorgen en kapacitetsudnyttelse i fængslerne på 105 procent – et tal, der i 2022 forventes at stige til 107 procent, lyder en prognose fra Justitsministeriet. Dertil kommer coronakriminelle, som ifølge Justitsministeriet de kommende år vil lægge »et betydeligt ekstraordinært pres på kriminalforsorgens kapacitet«.

Samtidig er antallet af fængselsbetjente faldet fra cirka 2.300 i 2017 til cirka 2.000 i 2021, fremgår det af tal fra Fængselsforbundet.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er 5,4 procent af fængselsbetjentene diagnosticeret med ptsd, mens yderligere 13,5 procent opfylder kriterierne.

I et interview i Berlingske i anledning af de politiske forhandlinger om den næste flerårsaftale for Kriminalforsorgen bemærkede Justitsminister Nick Hækkerup (S), at han har været forsvarsminister, sundhedsminister og borgmester.

»Men jeg har ikke været et sted, hvor den del af den offentlige sektor, som jeg har haft ansvaret for, har været så presset, som Kriminalforsorgen er nu.«