Uhøjtidelig stemning til Dronningens festmiddag

Dronningens fødselsdag sluttede som den startede - på Fredensborg Slot omringet af venner og familie.

Man kan ikke gardere sig mod alt. Det måtte sikkerhedsteamet ved Fredensborg Slot sande, da tre duer på et hegn udløste en alarm og forsinkede Dronningens 75 års fødselsdag i en sådan grad, at flere gæster vendte tilbage til bilerne for at holde varmen.

Politiet havde ellers fra morgenstunden gjort sit til, at sikkerheden var på plads ved kulminationen på dronning Margrethes fødselsdagsuge, festmiddagen på Fredensborg Slot.

Dronningens skoleveninde Birgitta Hillingsø, komponist Bent Fabricius Bjerre og bedsteveninden Susanne Heering var blandt de 231 gæster på gæstelisten. I festlighederne deltog også Dronningens svigerdøtres forældre samt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

I modsætning til middagen på Christiansborg onsdag, hvor de inviterede var iklædt kjole og hvidt og gulvlange kjoler, var påklædningen og stemningen anderledes afslappet til den private fejring af Hendes Majestæt torsdag aften. Flere af de kvindelige gæsters hår var udslået, diademerne ladt hjemme, og prins Joachim troppede op i en bordeauxrød smokingjakke i velour, som han efter eget udsagn »ikke viser så ofte«.

Borgerne i Fredensborg tog vanen tro imod Dronningens gæster i, hvad der kunne ligne en velkomstsluse langs vejen op til slottet.

Humøret var højt i mødet med pressen, og gæsterne glædede sig både til middag, dans og musik leveret af Den Kongelige Livgardes Musikkorps. Flere pointerede dog, at de var kede af at skulle undvære prins Henriks selskab, fordi prinsgemalens tilstedeværelse er vigtig for Dronningen.

Aftenens menu blev hemmeligholdt frem til klokken 20.30, som det er kutyme i Kongehuset for ikke at spolere overraskelsen ved at afsløre menuen for tidligt. Da sløret blev løftet, kunne gæsterne glæde sig til taskekrabbe, farseret kalkunbryst, ost og succés kage - akkompagneret af vin fra prins Henriks vingård.

Således slutter Dronningens 75-års fødselsdag, hvor den startede: Blandt gode venner og familie på Fredensborg Slot.