Uheld skal ikke straffes

Forfølger man enkelte soldater for fejl, risikerer man, at ingen tør foretage sig noget af frygt for at begå fejl, advarer den ansvarlige chef for uddannelsen, hvor en soldat under en øvelse blev dræbt.

Ulykken, der onsdag kostede en soldat livet og sårede en anden under en skydeøvelse i militærterrænnet i Oksbøl på vestkysten, må ikke føre til, at man straffer en enkelt soldat. I så fald risikerer man, at soldater ikke tør foretage sig noget af frygt for at blive retsforfulgt for små fejl.

Sådan lyder advarslen fra den ansvarlige for uddannelsen af professionelle soldater, oberst Peter Lund. Han er chef for 2. brigade og følger i disse uger den afsluttende uddannelse af de nye soldater til Irak og ser til, mens forsvarets egen anklagemyndighed, auditørkorpset, i disse dage gennemgår hændelsesforløbet med en tættekam.

»Min største bekymring er, at der peges på én mand, som skal gøres til syndebuk. Grov uagtsomhed eller forsæt skal der naturligvis hamres ned på. Men vi må have plads til ulykker,« siger obersten.

Uheld skal udryddes
Han foretrækker, at man sætter fokus på at undgå gentagelser frem for at gå efter at placere et ansvar. Når folk afhøres med risiko for at blive straffet for fejl, er de mindre tilbøjelige til at fortælle alt, end hvis de som for eksempel piloter og sygehuspersonale kan indberette fejl uden at risikere straf.

»Der må være en bagatelgrænse for fejl,« mener obersten.

Peter Lund er stærk tilhænger af at træne soldater under så realistiske forhold som muligt og øve dem på materiel, der svarer til det, de skal bruge på missionen. Men obersten savner tid til, at soldaterne kan øve skarpskydning på kompagniniveau med ca. 120 soldater, i dag øver de kun i en deling med 30-40 mand.