Ugen på kanten: Politikere med og uden venner

Collage: Marie Kampmann. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I skrivende stund peger alt på, at Danmark får et burkaforbud i en eller anden form. Både Socialdemokraterne, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er for, og fredag besluttede Venstre også at kaste partiets sidste liberale dødvægt over bord.

»Vi lovgiver ikke for at ramme en enkelt religion. Derfor kommer vi heller ikke til at stemme for at forbyde hverken burka eller niqab specifikt. Men vi ønsker et generelt forbud mod maskering, der skjuler ansigtet – herunder burka og niqab. Der er en væsentlig forskel«, skrev Venstres folketingsmedlem Marcus Knuth på Facebook.

Man skal vist være stærk i troen for at påstå, at en lov, der forbyder burkaer, ikke er et burkaforbud. Også selv om Venstre kalder det noget andet. Måske er håbet i Danmarks liberale parti, at maskeringsforbuddet vil skjule, at regeringen ingen svar har på indvandringen og flygtningestrømmen. Så ville loven i det mindste tjene et formål.

Mens ugen sluttede med politikere uden principper, var selve ugen præget af politikere uden venner.

Der blev således god plads omkring Inger Støjberg, da hun mødte op til en jobmesse for flygtninge tirsdag. Integrationsministeren delte bogstaveligt talt vandrene i Brønderslev i Nordjylland, da en gruppe på omkring 30 syrere udvandrere i protest mod hendes tilstedeværelse.

»Vi elsker det danske folk, men regeringen taler kun om problemer. Det negative ved flygtninge,« sagde en af de udvandrede, Abdullalah Kadri, til DR.

Regeringen taler rigtignok om det negative ved, at flygtninge ikke tager et arbejde, og det kan man som flygtning selvfølgelig ikke sidde overhørig. Slet ikke på en jobmesse. Den store eksodus fra arbejdsmarkedet fik Inger Støjberg til at sige følgende:

»Hvis man er kommet til Danmark, er man kommet for at søge hjælp, og i dag har vi så en jobmesse, der skal hjælpe de her mennesker ind på arbejdsmarkedet, så det overrasker mig,« sagde hun.

Det burde måske være et wakeupcall til de syriske flygtninge. Når man får Inger Støjberg til at lyde som den afdæmpede part, er man formentlig gået for langt.

Det var også småt med opbakningen til et par gymnasieelever, der havde uddelt brochurer for Liberal Alliance foran deres gymnasium i Holbæk. Ifølge Viktor Kronkvist Thomsen var de blevet vist væk af gymnasiets rektor sidste år, fordi skolen var politisk neutralt område. Derfor undrede han sig, da han denne uge pludselig så rektoren, der tilfældigvis også er kandidat for Venstre, parkere sin kampagnebil med et stort billede af hende selv og Venstres logo på skolens parkeringsplads.

»Det er lidt mærkeligt, at vi får at vide, at skolen ikke må have en politisk holdning, når hun så parkerer sin valgbil på skolens område,« sagde Viktor Kronkvist Thomsen til TV2 Øst.

Rektoren forsikrede dog, at der ikke var noget at komme efter.

»Jeg smed ham væk fra hovedindgangen, fordi en række elever og ansatte kom og fortalte, at de blev stoppet på vej ind ad hovedindgangen. De syntes, det var ubehageligt med denne aktive, politiske konfrontation,« sagde Malene Grandjean, der i øvrigt har optaget dele af sin kampagnevideo foran gymnasiet. Men det må hun godt.

»I kampagnevideoen står jeg foran skolen, og den er optaget, mens der ikke er nogen elever i nærheden. Forskellen er jo, at han stoppede alle, der gik ind ad hovedindgangen. Det er to meget, meget forskellige ting,« sagde Malene Grandjean og lukkede dermed sagen ved at understrege, at det er to meget, meget forskellige ting.

Anna Mee Allerslev har tilsyneladende det modsatte problem. Københavns integrationsborgmester har så mange venner, at hun åbenbart aldrig kan få plads til dem hjemme hos sig selv.

Først kom det frem, at hun gratis havde holdt sin bryllupsreception på Københavns Rådhus for flere hundrede gæster. Dernæst blev det afsløret, at Anna Mee Allerslev også havde fejret sin 30-års-fødselsdag på rådhuset, og denne uge blev endnu et festligt arrangement for Anna Mees venner og familie så afsløret; endnu en fødselsdagsfest i et lokale stillet gratis til rådighed hos Øens Murerfirma.

Jan Elving, ejeren af murerfirmaet, har ifølge B.T. et tæt samarbejde med Anna Mees forvaltning, og hun har selv været med til at overrække ham Københavns Erhvervspris 2017. Ifølge flere eksperter ser det mistænkeligt ud.

»Der må slet ikke være mistanke om, at gaver indgår i kommunens samarbejde med virksomheden (...) Et konkurrerende firma ville med rette kunne mistænke kommunen for at fravælge dem, fordi de ikke stiller festlokaler til rådighed for borgmesteren,« sagde lektor Sten Bønsing, men sådan så Anna Mee Allerslev dog ikke selv på det.

»Min 30-års fødselsdag var en privat fødselsdag, som blev afholdt i en vens kantine,« slog hun fast. Og hånden på hjertet: Hvem har ikke selv i sin egenskab af borgmester udviklet et varmt venskab til et murerfirma, der til gengæld beslutter sig for at lægge lokaler til ens fødselsdagsfest?

Med venner som disse, hvem har så brug for en kommunal samarbejdspartner?