Ugen på kanten: Margrethe Vestagers blinde øje

Godt nok er det agurketid, men det betyder ikke, at intet er sket. Langtfra. Man skal bare se bedre efter.

Denne uge var et mindre drama således under opsejling på grund af en bortløben kat ved Stoholm ud for Viborg. Snuske, som katten hed indtil fornylig, forvandt fra sit hjem i foråret, og lettelsen var derfor stor, da ejeren fandt den igen i mandags.

»Vi blev jo glade. Nu var Snuske fundet. Godt nok var hun blevet omdøbt til Lilly og manglede et øje, men hun var i live,« fortalte ejeren, Jesper Sørensen, til TV2-regionen Midtvest.

Katten var blevet reddet og behandlet af en dyrlæge, der i processen havde udviklet stærke følelser. Foreløbig har hun behandlet katten for omkring 36.000 kroner, og nu vil hun ikke give den tilbage.

»Det handler egentlig ikke om denne ene kat. Det handler om, at kattens status er for lav i Danmark. Vi havde undgået sådan en situation, hvis man tog sig af katte, ligesom man tager sig af hunde,« sagde dyrlægen Lise Svejgaard.

Hun er stærkt fortørnet over, at katten hverken var øremærket eller chippet, og da ingen ejere havde meldt sig efter de påkrævede tre dage, adopterede hun den selv. Nu har familien meldt hende til politiet for tyveri, for som ejeren siger:

»Jeg håber, Snuske kommer hjem. Vi kæmper. Og det bliver vi ved med.«

I dagbladet Politiken bliver eliten også ved med at afsløre sin egen skæve selvopfattelse. Tidligere økonomiminister og nu EU-kommissær Margrethe Vestager ville nærmest ikke kende ved, at hun har magt, men fremstillede sig selv som en slags sekretær for folket, da hun skulle svare på, om hun selv var en del af eliten.

»Jeg identificerer mig ikke med eliten i klassisk forstand, fordi elite for mig er noget lukket,« sagde hun.

Det lyder ellers som en ret præcis beskrivelse af EU, men magt er blevet et fyord i disse dialogbaserede tider, og ingen vil længere have det siddende på sig. I stedet fremhævede hun, at EU faktisk er et eksempel til demokratisk efterfølgelse.

»Adgangen til information er meget mere vidtgående i vores europæiske demokrati, end den er i nationale demokratier, også i forhold til Danmark,« sagde Vestager og afslørede dermed, hvad der sker, når man ser Bruxelles lige ind i øjnene.

Lyset fra det europæiske utopia skinner så stærkt, at man risikerer at blive blændet og får svært ved at se genstande lige foran sig. Som for eksempel befolkningernes gentagne advarselstrekanter ved de seneste EU-afstemninger.

Igen i år faldt agurketiden sammen med optaget på de videregående uddannelser. Tusindvis af unge modtog denne uge nyheden om, hvorvidt de er blevet optaget på deres drømmestudie, og flere erhvervsrettede uddannelser var blandt dem, der krævede det højeste snit. Faget marketing management på Erhvervsakademi Sjælland i Roskilde lå højest med et påkrævet snit på 12,3 og var også den mest eftertragtede uddannelse med 18 ansøgere pr. studieplads. Uddannelsen til fysioterapeuter og sygeplejersker kom lige bagefter.

De, der har fået afslag, skal nu finde på noget andet at lave. Og her deler de skæbne med to ministre fra den svenske regering. De blev fyret denne uge efter en gigantisk sikkerhedsbrist, der betød, at IBMs IT-arbejdere i blandt andet Rumænien og Tjekkiet fik adgang til oplysninger om militærkøretøjer, hemmelige identiteter og det svenske kørekortregister. Også selv om de ikke var sikkerhedsgodkendt af de svenske myndigheder. Oppositionen kræver, at også forsvarsministeren bliver fyret, og nogle forventer, at statsminister Stefan Löfven tager konsekvensen og udskriver valg.

Så gik det straks roligere for sig her i landet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte Danmarks største spejderlejr i Sønderborg, hvor 37.000 børn og voksne fra ind- og udland havde slået telt op. Blandt aktiviteterne var »DM i pind«, et foretagende arrangeret af en gruppe ved navn Dansk Pind Union, der har til formål at gøre »pindspillet med træstykker« kendt i Danmark. Man må nok erkende, at der er et stykke vej endnu, men statsministeren gjorde, hvad han kunne for at kaste glimmer over sagen.

På sin Facebook-side har han således uploaadet et billede af sig selv med fortrukket ansigt, mens han svinger en lang pind for at ramme en kort pind, som en spejder står klar til at gribe et par meter væk. Det kommer nok ikke til at udkonkurrere tennis som en publikumssport lige foreløbig.

Faktisk signalerer intet agurketid bedre end dette billede, og med dette stille klonk erklæres agurketiden hermed for udtømt. Ellers er vi alvorligt på spanden i næste uge.