Ugen på kanten: Fest, farver og forudsigelig forargelse

I Aarhus kan de godt lide fest og farver. Det er ikke uden grund, at Danmarks største provinsby – eller Jyllands hovedstad, alt efter temperament – i mange år havde sloganet »Smilets by«, indtil et eller andet overbetalt PR-bureau fandt ud af, at det nu skulle være noget med fremtid på engelsk.

Næ, fest og farver, det er mere til aarhusianerne, som i år er europæisk Kulturhovedstad. Det har hidtil gået lidt stille af, men en lyserød park har for alvor sat farver på kunsten – og de lokale debattører har haft en fest. Det hele handler om, at en tysk kunstner har malet noget græs, buske og stier i Mindeparken syd for Aarhus lyserødt og hvidt som led i kunstværket »The Garden«. I Jyllands-Posten forklarer hun, at hun gerne vil stille spørgsmål ved vores illusion om natur og i øvrigt gøre opmærksom på miljøet, som vi ikke behandler særligt godt.

Så det er jo lige efter kunst-bogen – en ganske banal holdning bag et opsigtsvækkende angreb mod en bedsteborgerlig hundelufter-park. Efterfulgt af først sure for ikke at sige harmdirrende klagere, inden diskussionen hen på ugen vendte mod en positiv majoritet – så er det jo heller ikke værre. Det ødelægger såmænd ikke mere græs end en DHL-stafet, og det er også godt med noget nyt og disruptende, og kunst skal da vække debat og tanker, ikke. Så alt ender nok godt i Aarhus.

Gør det også det for Lars Løkke? Det er måske mere tvivlsomt, selv om udviklingen og skudsmålene var lige så forudsigelige, da Løkke og kompagni holdt afslutningsdebat og gik på sommerferie i denne uge.

Forinden havde Løkke selv malet med den store pensel, da han først på ugen præsenterede sin nye forkromede 2025-plan, som skulle skaffe et nyt stort råderum – det er sådan et politisk begreb, der minder lidt om Hemmelighedernes kammer i Harry Potter – ingen ved, hvor det er, men alting kan findes der, hvis man står og mangler det.

Løkkes nye plan virkede lidt løs i kanterne, men hvis man ikke helt har fulgt med i dækningen, kan den opsummeres til, at de unge skal tidligere ud og bestille noget, de gamle skal senere hjem på sofaen, og alle dem midt imellem skal helst lave noget mere. Nå, ja og så skal vi have nogle flere kloge hoveder udefra – i modsætning til alle de dumme hoveder, alle forsøger at holde væk.

Sværere er det ikke, men om det kommer til at gå efter Løkkes hoved, tror man mindre på. I hvert fald hæfter det samlede danske kommentariat sig mest ved striben af fiaskoer i deres sommerferiehilsen til statsministeren.

I Ekstra Bladet skrev Hans Engell, at selv store doser oppustet selvros ikke kunne skjule kendsgerningerne: »At Løkkes regering er historisk svag«, og »rækken af politiske nederlag i året har været lang«. Mens JPs kommentator med henvisning til, at Donald Trump angiveligt skulle have kaldt Løkke for »Kongen af Danmark«, konkluderede: »Løkke er på ingen måde enevældig. Han er heller ikke vældig.«

Det er godt, der ikke er nogen regler om mobning, når det handler om politik – i hvert fald ikke nogen imod det. Men det virker nu også lidt, som om det hele preller lidt af på Løkke efterhånden – han er nærmest blevet skæld ud-immun.

Det samme kan siges om en anden farverig politiker fra samme parti, Inger Støjberg, der i denne uge måtte ud i et længere live-dækket samråd om sin rolle i beslutningen om at skille barnebrude fra deres voksne mænd – en beslutning, der ikke var dækning for i loven, og vidste Røde Inger nu det i forvejen?

Det mener Politiken nok, man kan godtgøre, at hun gjorde, men ifølge en Venstre-kollega, så kan avisen jo bare ikke udstå Inger Støjberg.

Det er selvfølgelig et lidt billigt forsvar, men samtidig ikke helt hen i vejret. I tilfældet Støjberg taler vi trods alt nok om den mest udskældte borgerlige, siden Fogh og Pia Kjærsgaard var obligatoriske fnyse-objekter blandt alle fra de radikale og til yderste venstrefløj.

Men hade-objekt, stormvejr og maratonsamråd til trods – Støjberg skal såmænd nok blive siddende, for hun har nemlig venner ét sted. Og da det er hos DF, der reelt har magten i dansk politik, er det sådan set nok.

Og som DFs Martin Henriksen svarede, da han blev spurgt til en kommentar om en mail, som Støjberg måske havde set, og som måske var afgørende for alting: »Jeg er ligeglad.« Ikke meget fest og Tamil-sag dér.

Fest og farver var der til gengæld på broerne i København i denne uge. Ja ikke på Østerbro, hvor pæne mennesker som overtegnede bor, men Nørrebro og Vesterbro fik en fuld omgang »Distortion«.

Den efterhånden klassiske gadefest, hvor der bliver skruet helt op for bassen og brækkeriet, dansen og drukken, og ikke mindst de kritiske røster fra borgerlige stemmer og lokale, der er en kende trætte af den medfølgende skralde- og urinstank i de følgende dage.

»Smadr nogle biler og pis i gaden – så belønner Københavns Kommune dig,« som det lød fra en liberal ungdomspolitiker i Politiken, som også havde talt med 20-årige Emilie fra Næstved, som var kommet til staden for at blive lidt halvsnalret og have en god fest. Og til de lokale havde hun et godt råd:

»Jeg synes, de skal tage en slapper. Det sker jo kun en gang om året«.

Foto: Collage: Marie Kampmann. Foto: Scanpix.