Ugen på kanten: Fake news kan også være gode

Læs mere
Fold sammen

Fake news har fået et dårligt ry. De bliver oftest associeret med en nationalistisk højrefløj, der opfinder skræmmehistorier om udlændinge eller politisk propaganda.

Men der er også fake news, der tegner et mere behageligt billede af verden. Historier, hvor problemerne forsvinder som dug for solen, hvis man bare ser dem med de rette briller.

Lad os kalde dem candyfloss-news.

Et stykke candyfloss-news blev denne uge dementeret af en undersøgelse fra Rockwool Fonden. De syriske flygtninge, der kommer til Danmark, viser sig nemlig ikke at være så veluddannede, som mange har påstået. Den tidligere radikale minister Manu Sareen sagde i 2014, at »regeringen er godt klar over, at mange syrere er veluddannede«, og Niels Due Jensen, tidligere direktør i Grundfos, har udtalt, at der ligger en »kæmpe ressource i de mange indvandrere og flygtninge, som kommer til Danmark med store kompetencer og stor iver efter at bruge dem«.

Den nye undersøgelse fra Rockwool Fonden giver det modsatte billede. Syrerne har den laveste uddannelsesgrad af de ti største indvandrergrupper i Danmark, og langt de fleste har ingen anden uddannelse end grundskolen. Dermed bliver de formentlig en udgift snarere end indtægtskilde for Danmark, og undersøgelsen har fået den chokerende konsekvens, at integrationsminister Inger Støjberg nu pludselig befinder sig på lødighedens side.

»Jeg må konstatere, at det er en meget følelsesladet debat, og nogle personer kan have svært ved at holde fokus på fakta,« sagde hun til BT.

Integrationsministeren bliver ofte beskyldt for at være kynisk, og det kræver i sandhed et koldt hjerte at forholde sig til virkeligheden, som den er, når nu den forestillede virkelighed er meget pænere.

Så er der den slags historier, der er sande, selv om man tror, det er løgn.

En borger ved navn Jørgen Larsen fra Stevns får sit hus sendt på tvangsaktion, fordi han skylder 8.700 kroner i ejendomsskat. Han havde ellers bedt om at dele betalingen op i to.

»Jeg har hele tiden haft et lille håb om, at jeg kunne få lov til at lave en afdragsordning, så jeg kunne blive boende. Men det har jeg så endegyldigt fået slået fast nu, at jeg ikke kan,« sagde han forleden til TV 2.

Det lyder som en dårlig film, men der skal man huske, at der altid er to sider af en sag. Set fra myndighedernes side har Skat hidtil spildt milliarder af borgernes skattekroner, og så er det klart, at de ikke også kan dele en opkrævning op i to afdrag. Det ville jo blive 4.350 ad to omgange. Og hvad ville det næste så blive? Rimelighed i skatteopkrævningen?

Så er der den slags historier, der tilsyneladende aldrig slutter. Danmarks bedste politiske håndværker Lars Løkke Ramussen har igen taget tilløb til at opklare det flere måneder lange mysterium: Hvem bliver Danmarks generalkonsul i Flensborg? Den hidtidige generalkonsul, der havde haft posten i 19 år, blev i december 2016 overrasket over, at regeringen havde besluttet at erstatte ham med Bertel Haarder, og da Bertel Haarder opdagede, at der sad en på posten i forvejen, takkede han nej.

Det undrede blandt andet den siddende konsul, at jobbet ikke var blevet slået op, hvortil Lars Løkke forklarede, at han ønskede »politisk udpegede repræsentanter«.

Herefter meldte Eva Kjer Hansen, at hun var interesseret i posten, lige indtil hun meddelte, at det var hun ikke alligevel, og i maj måned blev stillingen så slået op alligevel. I alt 28 ansøgere havde lagt billet ind, da fristen udløb denne uge. Det vides ikke, hvem ansøgerne er, men man kan være relativt sikker på, at statsministeren har sørget for at sortere de tre mest oplagte kandidater fra i god tid.

Lars Løkke Rasmussen er nu ikke den eneste, der har svært ved at finde rundt i ansættelserne.

Sød musik er opstået i Kolding kommune, og derfor skal der flyttes rundt på ansvarsområder. Birgitte Kragh, formand for kommunens miljøudvalg, og Per Holm, direktør for BlueKolding, der arbejder med vandforsyning, er blevet kærester. Og for at undgå, at formanden skal administrere det område, hendes kæreste arbejder med, bliver vandforsyning og spildevand nu flyttet til en anden forvaltning. Koldings borgmester, Jørn Pedersen, afviser, at det er, fordi hun er inhabil.

»Det er for at undgå uheldige situationer, hvor der vil blive stillet spørgsmålstegn ved beslutninger. Der er for stor risiko for, at der i forbindelse med en debat om gode projekter, vil være nogle, som vil spørge, om det er aftalt spil mellem de to,« sagde Jørn Pedersen til Jyske Vestkysten denne uge.

Det lyder ellers som selve problemet med inhabilitet, men fred være med det. Kærlighed og spildevand er en sjælden fortalt historie, og den lader også til at have ført noget godt med sig. Den ikke-inhabile udvalgsformand er nemlig blevet sygemeldt med graviditetsgener. Det er da gode nyheder.