Ugen på kanten: »Der er nogle tiltalte i Se og Hør-sagen, der skal være glade for, at man kun kan blive dømt for det, der er kriminelt«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været travlt i trætoppene den seneste uge. Et af de flittigst anvendte udtryk i omtalen af dansk politik har været, at indtil flere politikere – men især Liberal Alliances Anders Samuelsen – »er kravlet så langt op i et træ, at han vil have svært ved at komme ned igen«.

Medmindre træet altså bliver fældet af en motorsavsmassakre fra Løkke, eller Samuelsen gør som en elefant i samme trætop-situation: Kravler over på et blad og venter, til det bliver efterår. Så sker nedfaldet ligesom af sig selv.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl valgte i weekenden at hamre hårdt i de valgtrommer, der skal gøre Samuelsen og hans topskattekrav til nedfaldsfrugt.

Inden da havde Thulesen Dahl frejdigt spadseret rundt i skoven og gjort kur til Mette Frederiksen, som man måske gerne vil SOVe med i et nyt flertal mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. Dén melding fik nu ikke Anders Samuelsen ned fra træet, og den kommende uge må vise, om valgtrommerne gør. Men man skal ikke tage fejl af, at Kristian Thulesen Dahls buldren og bejlen også er et element i det »blame-game«, der skal sikre, at det fulde ansvar er Samuelsens og ingen andres, hvis Mette Frederiksen kører i ministerbil efter valget.

Så det er et hedt politisk efterår, der venter, men så er det jo godt, at vejret selv ikke lader noget tilbage at ønske. I den forløbne uge virkede det, som om vejrguderne spillede strippoker og lod os svede igennem, som vi ikke har gjort i september måned i 69 år.

Varmt blev der også i retslokalerne, hvor Se og Hør-sagen er startet, og forklaringerne fra de sigtede så småt ruller ind. Adskillige retsreportere havde regibemærkninger om åbne vinduer og sved på panden i vidneskrankerne, hvilket vist ikke alene skyldes den udendørs temperaturstigning.

Der er sagt meget i den sag, især af de sigtede selv. I flere år har de i bogform, mikrofonform og på anden vis søgt at spinne sagen og mildne, hvis ikke dommer og domsmænd, så i hvert fald den almindelige opfattelse af, hvor slemt det egentlig var, at man ifølge anklageskriftet fulgte i hvert fald 114 kendte menneskers gøren og laden i deres sociale liv. Især hvis der på nogen måde kunne graves noget snusket frem om de samme menneskers underliv. Givet er det, at sagen nu endelig er endt dér, hvor den hører hjemme: I en retssal.

Så nu må dommere og domsmænd lytte – og dømme, hvis de mener, at der er begået noget strafbart. Imens kan vi andre læse med i live-rapporteringerne og tænke, at der er nogle tiltalte i Se og Hør-sagen, der skal være glade for, at man kun kan blive dømt for det, der er kriminelt – og ikke for ualmindelig arrogance og ligegyldighed over for andre menneskers privatliv, som man iklæder en forargelse, som man selvfølgelig påstår, er i læsernes interesse.

Lidt ligesom man i øvrigt gjorde i denne uge hos formiddagsaviserne, som sendte forargelses-karrusellen rundt på endnu en tur – med påstigninger undervejs af ligeså forargede stemmer på de sociale medier.

Hvori bestod forargelsen?

Såmænd over Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsens huskøb og partimakker Pernille Skippers »penthouse«-lejlighedskøb. Hvilket sikkert bare er en lejlighed på øverste etage, men penthouse lyder selvfølgelig en smule mere »d’Angleterre«.

For er man fra Enhedslisten, skal man bo i kollektiv og dele tandbørste, ellers er man en hykler. Der er ikke noget mere kedsommeligt og ligegyldigt end folks hus- og lejlighedskøb, men nogle skal jo åbenbart fylde skoene, mens Se og Hør er travlt beskæftiget i retten.

Travlt har der også været ved (e-Boks)postkasserne, for i denne uge blev »dagpengelofts-brevene« sendt ud. Uden at tage hele diskussionen forfra og om igen kan man (igen) især hæfte sig ved, at en beregning sjældent er en beregning i disse dage, men snarere et skøn.

»Beregneren« fastsætter selv parametrene lidt afhængig af, hvilken historie man gerne vil fortælle. Dermed efterlader vi andre ude i »det kommer an på, hvordan man ser det«-mørket.

Det kan godt være, at mediernes grafikere har kronede dage, men vi mangler tidligere TVA-vært Hans Bischoff til at holde i hånd, måske især på beregningskontorerne rundt omkring. Så kunne det i øvrigt være, at det havde været muligt at undgå 43.000 breve med fejl i.

Christianitterne kunne til gengæld ikke undgå – eller »ville ikke modsætte sig« – at der nu kommer videoovervågning i Pusher Street, hvilket ganske vist er skelsættende, men egentlig ikke en ny holdning.

Denne neutralitetsmodel har sådan set været brugt i årevis til legitimere hashhandlernes mulighed for at drive en endog særdeles lukrativ forretning, som christianitterne bestemt ikke har haft overdrevet travlt med at »modsætte sig«.

Men hatten af for neutralitetsvilligheden, så nu håber vi, at christianitterne heller ikke vil modsætte sig Pokémon GO-jagende børn eller – uha – helt almindelige mennesker, der bare cykler igennem fristaden.