Ugen på kanten: Der er krig på vej – og det bliver ikke for børn

Collage: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det har længe trukket op i horisonten, og i denne uge blev det klart for enhver: Der er krig i luften.

Det, der i måneder har været lidt af en trummerum-historie om alenlange forhandlinger om lønstigninger på det offentlige arbejdsmarked – et opgør om blandt andet lærernes arbejdstid, de ansattes betalte spisepause og løn selvfølgelig – typisk lidt trivielt illustreret af de herrer Michael Ziegler og Anders Bondo med mapper – blev i denne uge til et regulært drama med kød og blod – næsten bogstaveligt endda.

I Børsen taltes der for eksempel om »blitz-krig«, mens Ekstra Bladet skrev om Sophie Løhdes »totale krig«, efter at den ellers erklærede innovative minister havde spillet ud med et særdeles velkendt og gammeldags våben: En storlockout.

»Løhdes lammer« kom som svar på en strejkevarsel fra blandt andet lærere og pædagoger i en række udvalgte kommuner – deriblandt selvfølgelig Zieglers egen Høje-Taastrup. Den melding syntes regeringen da godt, den kunne trumfe, så onsdag formiddag meldte den en lockout af 120.000 statsansatte ud. Det ville kommuner og regioner ikke stå tilbage for, og inden aften var der 440.000 offentligt ansatte, der kan se frem til at blive lockoutet.

Og mens strejkekasserne tømmes i raskt tempo, kan Løhde og co. se frem til at spare en solid sjat millioner, så det kunne jo næsten ligne en vind-vind- situation. Men nej, det var det skam langtfra, forsikrede ministeren – tværtimod ville de varslede strejker gå ud over både børn, dyr og vejrudsigten, og så var det bedre at kaste det hele ind og få konflikten overstået hurtigst muligt. Altså krig.

Og i krig er det som bekendt de uskyldige, det går hårdest ud over, og det kommer da i hvert fald til at gælde, hvis storkonflikten ender som realitet, og det bliver helt umuligt at sende børnene i skole eller institution, få fjernet en knyst eller bare komme med toget.

Og nok en del mere, for uskyldige er der nok af. Hvem der så er skyldige, er mere problematisk at få svar på, men mon ikke vi kommer til at høre temmeligt meget mere om det, inden krigen måske bryder ud engang i april? Kampen om sjælene er allerede godt i gang, og man ved jo, at sandheden har det med at være det første offer i enhver krig.

En af de mest ubehagelige sandheder har det med at være den, der afsløres af spejlet og strammende bukser, og her er der åbenbart stadig flere af os, der opgiver kampen mod kiloene. I hvert fald er mere end hver anden dansker nu overvægtig, viste en ny rapport, der fik læger og forskere til at tale om et gigantisk problem.

Det er jo ellers ikke, fordi der mangler slankekure, sundhedsråd eller livsstilsprogrammer om de gode vaner, men det er åbenbart ikke de gode råd, der gør det, og lægerne kalder ligefrem på et paradigmeskifte: Her er endnu et sted, der skal erklæres krig.

En der tidligt – og nok også lidt for gennemført – strakte våben i den kamp, var den folkekære sanger John Mogensen, der i denne uge fik sin egen film lavet af den ikke altid lige så folkekære Ole Bornedal. Sidstnævnte fik jo sin helt egen krig ud af DR-serien »1864«, der efterlod ham i næsten væbnet konflikt med de fleste anmeldere, det borgerlige Danmark og ikke mindst Dansk Folkeparti.

Men nu er alt forladt – John Mogensen-filmen har fået fine anmeldelser stort set hele vejen rundt. Og selv DFs kulturordfører, Alex Ahrendtsen, erklærer sig som beundrer af den genfødte filmkunstner – altså Bornedal – i et læserbrev, der er så storrosende, at Bornedal næsten burde få røde kinder, hvis han har nogen beskedenhed i livet. Hvad der ikke er meget, der tyder på, han har, men alligevel ...

Om det ligefrem rækker til en Oscar-nominering er nok tvivlsomt, men glimmeren er nu også ved at være lidt slidt, når Hollywood har store fejre-sig-selv-dag, som man havde i søndags. For danske filmnavne blev det til en skuffelse hele vejen rundt, men selv uden rød-hvide briller var det en noget forudsigelig affære, hvor alle favoritterne vandt, og den politiske korrekthed fyldte godt op.

Hvis man så er stjerne, kan man til gengæld hygge sig lidt med goodie- bag’en. Til de 25 fineste er der nemlig en pose med lidt ekstra i – for eksempel et ferieophold i Tanzania, en uge med alt betalt i Hawaii, en bæredygtig diamanthalskæde og et livstidsforbrug af ansigtscreme og vegansk badesalt. For nu at nævne lidt fra posen – og så kan man jo godt lige holde til at lægge stjerneansigtet i de rette veganske folder og tage rituel afstand fra Donald Trump.

Og hvem gør ikke det forresten? Tæt på halvdelen af præsidentens rådgivere har sagt farvel og tak. I denne uge var det den økonomiske toprådgiver, der tog sin portefølje og gik, efter at Trump havde erklæret, at han vil sætte gang i en rask handelskrig mod resten af verden med et andet begreb, der heller ikke virker specielt innovativt: Toldmure.

Er der krig her, er der til gengæld fred på menuen i Korea, hvor The Donald har aftalt møde med raketmanden, Nordkoreas diktator, Kim Jong-un. Det kan godt blive en højrøstet affære, men så længe de snakker, truer de jo ikke med krig. Og den slags har vi vel nok af for tiden.