Ugen på kanten: Den lille prins siger op

Prins Henrik vil ikke lade sig begrave ved siden af sin hustru igennem 50 år. Hvis man vil vide, hvor alvorligt det er, behøver man blot at se på Dansk Folkeparti, der ellers altid udtaler sig om alt. I denne sag har man helt undtagelsesvist tyet til ekstraordinære metoder.

»Vi vil simpelthen ikke kommentere det. Det er meget sjældent, at vi siger sådan, men det gør vi altså hér,« sagde næstformand Søren Espersen til Berlingske.

Så ved man, det er slemt.

De seneste 600 år er regenter da også blevet begravet med deres ægtefælle i Roskilde Domkirke, og det er dermed brud på en lang historisk tradition, når Prinsen ikke engang vil ligge ved siden af sin kone, når hun er død. Selv Kongehuset har været nødt til at udtale sig.

»Det er ingen hemmelighed, at Prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For Prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af Dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket,« sagde Kongehusets pressechef til BT.

Reaktionerne har været mange og heftige, og selv den konstant smilende dansktop-sangerinde Hilda Heick har kaldt Prinsen for en »bitter mand«.

»Jeg ville da være ked af det, hvis Keld kom med den udmelding, at han ikke vil ligge ved siden af mig i vores sidste fase som jordiske rester,« sagde Hilda Heick.

Spørgsmålet er så, hvad beslutningen vil betyde. Ifølge en af landets fremmeste eksperter i mange ting, lektor Lars Hovbakke Sørensen, vil sagen næppe skade Kongehuset.

»Hver gang prins Henrik har foretaget sig noget usædvanligt, så har folk bakket endnu mere op om Dronningen. Så stiger hendes popularitet. Det er mest hans egen popularitet, der lider skade i en del af befolkningen,« forklarede lektoren til BT.

Det er selvfølgelig en lidt uheldig incitamentsstruktur i et parforhold. Hver gang Dronningen glæder sig over, at det går hende godt, kan hun huske på, at det er, fordi det går hendes mand dårligt.

Prins Henrik var ikke den eneste i ugens løb, der insisterede på at adskille ting, som alle andre mener, hører sammen. Sørine Gotfredsen, præsten der engang var sportsjournalist og selv har spillet fodbold, mente således ikke, at kvinder hører til på en fodboldbane.

»Fodbold er tæt på krig, og derfor passer det bedre til mænd end kvinder,« sagde hun i DR2 Deadline.

Udtalelsen viser, at Sørine Gotfredsen ikke ved særligt meget om psykologisk krigsførelse. Elitesoldaterne inden for det felt er alle kvinder. Desuden har det danske kvindelandshold nu spillet sig videre til EM-finalen, og selveste tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt sad klar til at heppe på fodboldpigerne forleden.

»Så spændt på i aften. Kom så, piger, vi skal videre,« skrev hun på Twitter, og det var jo pænt af hende, hvis ikke det var, fordi kampen allerede havde været i gang i 80 minutter på det tidspunkt ifølge BT. Onde tunger spekulerer nu i den mulighed, at hun måske ikke interesserer sig oprigtigt for kvindefodbold.

Også forskellige former for nødder bør holdes adskilt. Det er konklusionen efter en ny afgift, der gør det dyrere at spise peanutbutter fra 1. september. Den beskatter nemlig såkaldt crunchy peanutbutter med nøddestykker hårdere end creamy peanutbutter uden nøddestykker. Også selv om der er tale om den samme nød.

»At peanutbutter behandles forskelligt afgiftsmæssigt, afhængigt af om det er med eller uden nøddestykker, er besynderligt og ulogisk,« lød det fra skatteminister Karsten Lauritzen ifølge Børsen.

Han var dybt overrasket over, hvordan det danske skattesystem egentlig er indrettet, men heldigvis, understregede han, er et saneringsudvalg på vej med forslag til at rydde op i netop den slags. Desværre er det ikke gået helt efter planen. I stedet for at foreslå afskaffelse af absurde afgifter har udvalget foreslået en ny, nemlig en afgift på guf, det lyserøde klister som puttes på vaffelis. Guf-pulver, som issælgerne selv blander op, har længe været afgiftsfrit i modsætning til færdigblandet guf, og det er altså denne absurditet, saneringsudvalet nu vil sætte en stopper for. I stedet for at sløjfe guf-afgiften helt, vil man udbrede den til også at gælde guf-pulver. Også dette kom tilsyneladende bag på skatteministeren, der skyndte sig at tage skarp afstand på Facebook.

»Skal der nu også være en ekstra afgift på noget så harmløst som gufpulver? Svaret er selvfølgelig NEJ!« skrev skatteministeren med store bogstaver.

Han glemte dog at svare på, hvorfor der så skal være afgift på noget så harmløst som færdigblandet guf.

Om ikke andet kan man konkludere, at Venstre virkelig går op i, hvad borgerne putter i munden. Og at der efterhånden er langt fra Venstres oprindelige visioner for et rimeligt skattesystem til det skattesystem, Venstre har været med til at skabe. De to holdes i hvert fald skarpt adskilt, selv om de måske burde høre lidt tættere sammen.