Uffe Ellemanns tale til Ole Ryborg - vinder af Den Berlingske Fonds Journalistpris

Medlem af priskomiteen Uffe Ellemann-Jensens tale ved overrækkelsen af Den Berlingske Fonds Journalistpris 2014 til EU-korrespondent Ole Ryborg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mytedannelser og populære skævvridninger er en af de fristelser, enhver journalist møder i sit arbejde. Men der er ét stofområde inden for journalistikken som i ganske særlig grad rummer disse fristelser: Det er Europa-stoffet.

Der sidder dygtige korrespondenter fra danske medier ”nede i Europa”, som vi jo siger her oppe i Danmark – selv om de efterhånden er blevet ganske få – men deres arbejde overdøves alt for ofte af, hvad der præsteres hjemme på redaktionerne, ikke mindst i de redaktionssekretariater, som skal vinkle historierne, give dem rubrikker osv. Her er lysten til at hoppe med på vilde historier stor – og det kunne der nævnes mange eksempler på, også fra dette bladhus…. For de er jo skøre, de der Eurokrater og bureaukrater nede i Europa, de vil begrænse vores selvstændighed og vil os det i det hele taget ondt.

Tag nu historien om lakridspiben, som de fæle EU-bureaukrater ville forbyde – eller det danske nationalklenodie, kanelsneglen. Det rene ævl! Historier der typisk starter med et citat fra et eller andet medie, som har misforstået et eller andet, og så går det i selvsving, når redaktionerne skal køre den videre med indhentede kommentarer fra forargede politikere og eksperter. Og så kan man sige med Magritte – ”Cecin’est pas unepipe!” – meeeen: der går jo sjældent røg af en brand osv. Tvivlen er sået, skepsissen næret, og det store europæiske projekt skubbet i baggrunden endnu engang.

Sådan er det – men heldigvis er der nogen, som ikke giver op – men som med professionel dødsforagt kaster sig over den opgave det er, at informere om tingenes rette tilstand.

En sådan journalist med gennemslagskraft er ”tigerdyret fra Bruxelles” – som han kaldes på YouTube – hvor sangen om tigerdyret fra Peter Plys har fået denne version: ”Man tror han er lavet af gummi – han hopper i øst og i vest – Han løber og springer og se hvor det svinger og alt er som en leg – Men bedst af alt er kort fortalt: Der er kun én som mig!”

Den Berlingske Journalistpris 2014 går til tigerdyret fra Bruxelles – Ole Vigant Ryborg – som en anerkendelse for mange års god og professionel journalistisk indsats i dækningen af Europastoffet.

Den særlige gennemslagskraft, Ole Ryborg præsterer, skyldes i høj grad, at han som Danmarks Radios korrespondent er direkte med – uden forstyrrende og forvrængende mellemled – men hans indsats her er så meget mere beundringsværdig, fordi nogen har påstået, at han egentlig er ”imod skærmens natur” – som det blev sagt for et halvt århundrede siden, da man begyndte med nyheder på TV…

Det generer ikke Ole Ryborg. Og se, miraklet sker: Han trænger igennem med sine fortællinger.

Han har været længe på den bane: startede med at dække først EF-topmøder og siden EU-topmøder for over 25 år siden.

Han indledte sin karriere som journalist-praktikant på EU-modstandernes ugeavis NOTAT – bosiddende i Bruxelles. Skiftede i 1992 til Information – og blev boende i Bruxelles. To år efter gik turen til Det fri Aktuelt – hos Lisbeth Knudsen. Men der skulle de skrive så kort – så turen gik tilbage til Information. DerefterWeekendavisen en kort tid, før han blev ramt af en sparekniv - og kom så til Erik Rasmussen på Mandag Morgen som EU-korrespondent. Her sad han i ti år indtil han for godt tre år siden kom til Danmarks Radio.

En lang og broget vej – og næppe den nemmeste start at komme til Bruxelles som ung mand på modstanderavisen NOTAT, der ikke havde det bedste ry for upartiskhed og journalistisk tilgang. Men jeg husker hvordan den legendariske ambassadør Gunnar Riberholdt spottede et talent, og tog den unge mand under sine vinger for at lære ham om visioner og sammenhænge i det store europæiske spil. Mon ikke også det var med til at reddetigerdyret fra at falde i den fælde at lade egne fordomme eller politiske synspunkter få lov til at farve rapporteringen…

Ole Ryborg har indtil nu dækket mere end 75 topmøder – han har tilbragt sammenlagt to år af sit liv på hotelværelser i Strassbourg – og har oplevet den europæiske familie vokse fra 12 til i dag 28 medlemmer.

Det hele er jo ikke blevet mere overskueligt eller mindre kompliceret i alle de år. Og her har han sin styrke i den gode og solide journalistiske indgangsvinkel: Han vil insistere på at finde ud af, hvad der er op og ned på tingene – og så fortælle det videre, så folk kan forstå det. Som nu i sagerne om lakridspiber eller kanelsnegle – men sandelig også i de store spørgsmål.

Da et knebent flertal i juni 1992 stemte nej til Maastricht-traktaten startede en lang og vanskelig proces som helt grundlæggende handlede om Danmarks forbliven i det europæiske samarbejde. Det forløb beskrev Ole Ryborg i en bog – ”Det utænkelige nej” – som stadig er noget af det bedste, der er skrevet om den sag. Det er journalisten, der beskriver også hvad der foregik bag de lukkede døre – og det, jeg selv har haft mulighed for at checke, var i orden.

Tigerdyrets liv er viet Bruxelles – og de dybe svenske skove. Gennem sit ægteskab med den fremragende svenske EU-journalist Ylva Nilsson har Ole Ryborg fået adgang til jagtens glæder i Småland efter elg, krondyr og vildsvin. Og det er her, man finder ham, når han ikke har travlt med at nedlægge myter og forklare indviklede sammenhænge ”nede” i Europa.

Kære Ole: Til lykke med prisen – og tak for din indsats!