Uffe Elbæk beskriver magtbegær, forræderi og jalousi i voldsomt angreb på Josephine Fock

Uffe Elbæk beskriver i en kronik sin oplevelse af rædselsår i Alternativet og kommer med voldsomme angreb på Alternativets politiske leder, Josephine Fock.

Uffe Elbæk angriber Alternativets nuværende leder, Josephine Fock, i en kronik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Stifter af Alternativet Uffe Elbæk kommer i dag i en kronik hos mediet POV International med voldsomme angreb på partiets nuværende politiske leder, Josephine Fock. I kronikken, som han kalder »Slutreplik«, beskriver han, hvordan det allerede dagen efter valget i 2015 gik galt mellem ham og Fock for derfra kun at blive værre. Ifølge ham var det et simpelt telefonopkald, der indledte den deroute, der endte med på det nærmeste at udradere partiet.

Han beskriver sine dagbogsnotater fra perioden som »en rejse gennem et goldt, ensomt følelseslandskab; ødelagt og smadret af kynisme, magtkampe, middelmådighed og ikke mindst tab af værdighed og selvrespekt«.

Det hele begyndte med, at han – efter at Josephine Fock blev valgt ind i Aarhus foran Uffe Elbæks yndling, Niko Grünfeld – mindede hende om, at hun skulle takke Grünfeld for kampen, da han lykønskede hende. Det førte ifølge Elbæk til en række smålige beskyldninger om manglende opmærksomhed. Forholdet mellem dem blev aldrig siden bedret.

Uffe Elbæks version af begivenhederne læner sig op ad en række tidligere vidnesbyrd om Josephine Fock. I kronikken gennemgår han, hvordan jalousi, magtbegær, forræderi og en aggressiv energi underminerede det parti, der gik til valg på et opgør med de lange knive i ryggen på Christiansborgs gange.

Han beskriver, hvordan han for sent forstod, at et flertal i folketingsgruppen havde vendt sig mod ham og i første omgang amputerede hans magt ved at gå efter partiets sekretariatsleder i et brev, som han og politisk ordfører Rasmus Nordqvist måtte underskrive for ikke at blive smidt ud af folketingsgruppen.

»Jeg skulle aldrig have accepteret den politiske vendetta, som dette brev til medarbejderne var udtryk for. For personalebrevet blev starten på det, jeg i mangel af bedre vil kalde sniper-perioden i Alternativet. Både på Christiansborg og i Alternativets Københavner-forening. En for en blev de medarbejdere eller politikere, der stod tættest på mig »uskadeliggjort«,« skriver han.

Uffe Elbæk kommer ikke ind på, at der på samme tid var udbredt utilfredshed med en festkultur i Alternativet og vrede over krænkelsessager, som ledelsen siden blev anklaget for at tage for let på.

Et forsøg på at komme af med Josephine Fock som en del af ledelsen endte med, at Rasmus Nordqvist blev hevet med i faldet. De to blev erstattet af René Gade og Carolina Magdalene Maier, der ifølge Uffe Elbæk repræsenterede folketingsgruppens nye flertal. Han beskriver det som et politisk kup.

Det var herefter, i sommeren 2017, at meningsmålingerne gik nedad for Alternativet. I efteråret førte en række læk om Elbæks tro væbner og partiets spidskandidat og senere borgmester i København, Niko Grünfeld, til endnu en voldsom deroute for partiet, der kulminerede med, at Grünfeld trak sig.

Den følgende tid frem til valget sidste år var præget af voldsomme magtkampe og positionering. Blandt andet beskriver Uffe Elbæk, hvordan han af Alternativets eneste nuværende folketingsmedlem, Torsten Gejl, fik at vide, at Carolina Magdalene Maier kort før valget ville snakke om magtfordeling efter valget. Det bekræfter Carolina Magdalene Maier.

»Det er helt rigtigt, for jeg havde planer om at udfordre Uffe Elbæk som politisk leder efter valget, hvis jeg blev valgt ind. Jeg mente ikke, han var den rette. Men jeg blev så ikke valgt ind,« siger hun.

Hun mener ikke, at kronikken beskriver en objektiv sandhed om Alternativet efter valget i 2015.

»Der var et dårligt arbejdsmiljø. Men kronikken er et partsindlæg, og der er meget, der ikke er taget med,« siger hun.

Det endte med, at Uffe Elbæk trak sig, at Josephine Fock blev valgt til ny leder, og at Alternativet i dag er decimeret til ét medlem på Christiansborg, da de resterende valgte medlemmer har forladt partiet.

Rasmus Nordqvist og Josephine Fock har ingen kommentarer til kronikken.