UFF indrømmer intern tøjhandel

Tvind indrømmer nu, at indsamlet tøj fra UFFs containere i Danmark er solgt videre til Tvinds egne selskaber, der har solgt det videre med fed fortjeneste i Østeuropa. Alligevel kalder UFF-direktør det for en »skidegod aftale« for UFF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang går Tvind nu til bekendelse og indrømmer, at UFF i Danmark sælger indsamlet tøj videre til egne private selskaber, som har scoret millioner på at sælge det til private tøjhandlere i Østeuropa.

Som Berlingske Søndag beskrev i går, har Tvind i al hemmelighed opbygget et system, hvor UFF/Humanas nationale afdelinger over hele Europa har solgt flere tusinde ton tøj til sit eget firma E.C. Trading i Holland, der har solgt det videre til Tvind-selskaber i skattelyet Jersey, hvorefter disse har høstet den store gevinst i Østeuropa.

På den måde har Tvind flyttet store gevinster på tøjet over i egne pengetanke og væk fra UFF/Humanas humanitære afdelinger, som er de, der giver penge til ulands-projekter.

»Da E.C. Trading henvendte sig til os og gerne ville være forhandler af det her tøj, så var vi faktisk utrolig glade for det, for vi havde et problem med at komme af med tøj på det tidspunkt,« siger UFF-direktør Jesper Petersen.

UFF-direktøren kalder aftalen for en »skidegod aftale« for UFF i Danmark og fastholder, at det var ved Tvinds eget selskab, at UFF fik den bedste pris.

»Jeg har været med til at sælge tøj til E.C. Trading , men ikke til nogen lavere pris end jeg har kunne få på noget marked. Jeg har forsøgt at få de højst mulige priser for mit tøj,« forsværger Jesper Petersen.

Din argumentation hænger ganske enkelt ikke sammen. Hvis Tvinds eget selskab i Holland opkøber tøj af UFF for at sælge det videre til Tvinds egne hemmelige selskaber i Jersey, der ophober gigantiske formuer på at sælge det videre til Østeuropa, så kunne Den Tredje Verden og UFF jo have fået meget mere ud af det ved selv at sælge tøjet i Østeuropa?

»Det ved jeg ikke noget om - det vil jeg slet ikke diskutere«

Det er ellers netop dét, der er interessant at diskutere?

»Nej, det er ikke interessant, for det handler om, at der er nogle, som er dygtigere til at drive forretning, end jeg er - og det kan godt være, der er det. Man kan da ikke forlange, at en lille organisation som mig, som UFF i Danmark, skal kunne have et forhandlernet over hele verden og skal kunne tage sig af hvilket som helst spørgsmål i hele verden.«

Nu må du holde op - samtlige af de selskaber og de folk der her har solgt dit tøj videre til Østeuropa og har hentet den store gevinst, er folk, som du udmærket godt kender selv fra Tvinds lærergruppe. Hvorfor forsøger du så at fremstille det som om, at du blot arbejder med din egen lille organisation, når Tvinds lærergruppe står bag både UFF, E.C.Trading og Jersey-selskaberne?

»Altså, jeg har fået et kontrakttilbud fra et firma, der hedder E.C. Trading, og, som du siger, rigtigt nok er en anden del af noget, som Tvinds lærergruppe har startet. Og det er rigtig nok, at jeg kender dem personligt. Men jeg har ikke været blandet ind i deres transaktioner.«

Bagmandspolitiet og Told & Skat undersøger for øjeblikket, om UFF/Humana har svindlet med moms- og skattefrie midler. I forvejen er der rejst sigtelser mod syv Tvindledere for skattesvig af 75 millioner kroner i Tvinds humanitære fond. Herunder mod grundlæggeren Mogens Amdi Petersen, der er på vej hjem fra USA efter et halvt år i amerikanske fængsler. Så snart Amdi Petersen kommer hjem, vil politiet kræve ham varetægtsfængslet. Det vil blandt andet ske ved at fremlægge telefonaflytninger af personer tæt på Tvindlederen, som ifølge politiet dokumenterer, at Amdi vil forsøge at flygte, når han er udleveret fra USA.