Uenighed om politisk svar til Trumps terrorliste: »Vi bør forholde os til fakta og ikke til Trumps løgne i kampen mod terror«

Udenrigsministeriet skal ikke bare stiltiende finde sig i, at USAs præsident Trump spreder falske nyheder om Danmark. Det mener flere oppositionspartier, efter Trumps påstand om flere ikke-rapporterede terrorangreb på dansk jord.

Angrebet på Krudttønden og efterfølgende på Den Jødiske Synagoge i København i februar er et af i alt tre terroranslag, som opregnes på en liste fra Det Hvide Hus.(Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

En ommer, hr. Trump!

Med en mere diplomatisk formulering bør det være beskeden fra den danske regering til USAs nye præsident, Donald Trump, efter hans påstand om, at Danmark har været ramt af flere terrorangreb end hidtil antaget.

»Den danske ambassade i Washington bør stille, roligt og i diplomatisk toneleje gøre den nye amerikanske administration opmærksomhed på, at Trumps oplysninger om Danmark altså ikke er sande. At der altså her, er noget, I har misforstået,« siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup (S).

Trumps påstande om Danmark kom frem mandag, da Det Hvide Hus offentliggjorde en liste med 78 påståede terrorangreb, som amerikanske lyttere, seere og læserne ikke i tilstrækkelig grad hører om, fordi den »meget, meget uærlige presse« ikke har lyst til at dække disse begivenheder.

Tre af de 78 islamistiske terrorangreb er ifølge Trumps liste foregået i Danmark:

  • Angrebet i september 2015, hvor en statsløs palæstinenser stak en politimand med en kniv i Modtagecenter Sandholm.
  • Angrebet på to politibetjente i forbindelse med hashhandlen på Christania i september 2016.
  • Angrebet på Krudttønden og Den Jødiske Synagoge i København i februar 2015.

Kun det sidstenævnte angreb kan ifølge de danske myndigheder kategoriseres som terrorisme, og derfor skal udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sørge for, at Donald Trump og Det Hvide Hus får at vide, at oplysningerne, de speder om Danmark, ikke er sande.

»Det er jo en alvorlig sag, når en amerikansk præsident portrætterer Danmark som et land med mere terror. Det er ikke godt for Danmarks branding, og derfor er der brug for, at regeringen får gjort det klart, hvad der er op og ned her - både over for Det Hvide Hus og over for omverdenen,« siger den radikale udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard (R).

Danmark skal ikke trappe op

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen. Men Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ser ingen grund til, at regeringen reagerer på Trumps bemærkninger om Danmark. Tværtimod, understreger han.

»Det er en farlig vej, hvis vi begynder at blande os her og trapper op. Det er en ren indenrigspolitisk sag i USA mellem Trump og hans modstandere, og hvis vi blander os, vil vi ikke bare gøre Trump, men også de moderate republikanere i Kongressen, sure,« siger Michael Aastrup Jensen.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, forstår ikke, hvorfor regeringspartiet Venstre er så »berøringsangst« i sagen om Trumps misinformation om Danmark.

»Vi har jo absolut ingen interesse i, at der tegnes et forkert billede af Danmark i USA. Desuden bør vi forholde os til fakta og ikke til Trumps løgne i kampen mod terror,« siger Nikolaj Villumsen.