Uenighed om demo mod anti-islamister

Det er forventeligt, at den yderste venstrefløj vil gå på gaden, når English Defence League kommer til Aarhus. Men der er uenighed blandt politikere om, hvorvidt det er en god idé.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er chokerende, at English Defence League (EDL) har valgt Aarhus til en større anti-islamistisk demonstration i marts. Sådan lyder det fra Sarah Bruun, talsperson fra Antiracistisk Netværk (ARN) i Aarhus.

Hun vil ikke sige, hvilken modreaktion ARN vil komme med, når EDL samles 31. marts i Aarhus for at synliggøre det, de kalder et europæisk oprør mod en islamisering af Europa.

Men noget vil der sandsynligvis ske.

- Vi har endnu ikke fået talt om det i Antiracistisk Gruppe, og jeg er personligt stadig chokeret over, at de har valgt at holde det i Aarhus, siger Sarah Bruun.

Hun fortæller dog, at det ville være forkert at lade demonstrationen gå ubemærket hen.

- Der er en lyst til at vise, at Aarhus er et sted for mangfoldighed, og vi kan ikke ignorere, at en så voldelig gruppe hærger vores by, som man for eksempel har set i London, siger Sarah Bruun og tilføjer, at hun forventer, at politiet tager affære allerede nu.

- Politiet bør være meget opmærksom på deres planer og adfærd, for jeg tror, den almene aarhusianer er ret utryg, siger hun.

Hos Østjyllands Politi tager man foreløbigt den planlagte demonstration med ro, men fortæller også, at man vil gå i gang med at forberede sig på begivenheden.

Selvom ARN givetvis vil være at finde i gaderne, når EDL kommer til byen, har Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), advaret om at vise EDL den mindste opmærksomhed, selvom han anerkender, at de har deres demokratiske ret til at demonstrere.

Hos Liv Holm Andersen (R), folketingsvalgt i Aarhus, er holdningen imidlertid den, at det blot er positivt, hvis der kommer en moddemonstration fra for eksempel Antiracistisk Netværk.

- Ubehagelige holdninger skal ikke ties ihjel. Jeg anerkender EDLs ret til at demonstrere, men mener så også, at det er positivt, hvis man viser en anden holdning. En moddemonstration kan selvfølgelig blive opfattet som benzin på bålet, men så længe det sker inden for lovens rammer, er det for mig positivt, siger Liv Holm Andersen.

Men ARN er slet ikke hverken værre eller bedre end EDL. Sådan lyder det fra Marc Perera Christensen (K), kulturrådmand i Aarhus.

- Jeg er på linje med borgmesteren, når han siger, at den første demonstration ikke er velkommen. De er i deres gode ret, men min holdning er, at de er nogle idioter, som vi ikke vil have i vores by, siger han og tilføjer, at det også gælder ARN:

- Min holdning til ARN er den samme som til EDL. Den yderste venstrefløj er ikke bedre, så i den her sammenhæng giver minus og minus altså ikke plus.

I Danmark, hvor gruppen hedder Danish Defence League, melder man om massiv medlemsfremgang, og det forventes, at demonstrationen i Aarhus vil tiltrække anti-islamistiske demonstranter fra 10 lande.

I forbindelse med en retssag mod politikeren Geert Wilders i Holland var bevægelsen tidligere stærkt repræsenteret, og planen er eftersigende, at det europæiske sammenhold skal styrkes yderligere med mødet i Aarhus.

Ifølge Jyllands-Posten mener lektor Matthew Goodwin, Nottingham Universitet, at demonstrationen i Aarhus er udtryk for et ønske om en transnational opposition mod islamisering af europæiske samfund.

I de engelske medier konkluderer man, at Danmark er det oplagte land at starte denne opposition på grund af Dansk Folkepartis store opbakning i befolkningen.

- Det må skyldes ren og skær uvidenhed eller manipulation, for Dansk Folkeparti har jo ingen sammenhæng med de her mennesker, som mig bekendt er ekstreme og voldelige, siger Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

Han kender ikke til ARN, men siger i forhold til demonstrationen i Aarhus, at der sjældent kommer noget godt ud af, at ekstreme grupper fra venstrefløjen er på gaden samtidig med ekstreme grupper fra højrefløjen.