Udvist - og moderen risikerer det samme

Udlændingeservice mente ikke, at syv-årige Zichun var egnet til integration, så hun er blevet udvist til Kina. Nu risikerer Zichuns mor at miste sin opholdstilladelse, fordi hun rejste med sin datter. Søren Pind er tavs.

Zichun er på dette foto syv år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 13. september satte syv-årige Zichun sig om bord på et fly og forlod Danmark. Hun var blevet udvist, erklæret uegnet til »vellykket integration i Danmark« og nægtet familiesammenføring med sin mor og danske stedfar.

Zichuns fejl? Der var gået mere end to år fra hendes mor kom til Danmark, til hun selv kom hertil.

Dermed er Zichun endnu ét af de næsten 800 børn under 15 år, som er blevet udvist af Danmark siden 2005. Mandag fortalte Berlingske for eksempel, hvordan børn helt ned til to år bliver fundet uegnede til »vellykket integration,« som det hedder i afslagene fra Udlændingeservice.

Moderen kan blive smidt ud

Men nu risikerer også Zichuns mor, Xinling, at ryge ud af Danmark. Efter seks år i landet taler hun flydende dansk, har taget en SOSU-uddannelse og arbejder på et plejehjem. Da Zichun blev udvist, ville Xinling ikke lade hende rejse alene, så hun fulgte med tilbage til Kina. Nu tæller hun månederne, for hvis hun vælger at blive sammen med sin datter i mere end et år, rammes hun af en anden dansk udlændingeregel og mister sin opholdstilladelse.

- Der er ingen, som kan tage sig af Zichun her i Kina, siger moderen, da Berlingske taler med hende. Hun græder undervejs. Men hun frygter, at hun vil græde endnu mere, når hun må efterlade Zichun i Kina for at nå tilbage til Danmark i tide.

- Det gør ondt i mit hjerte. Det skærer i mit hjerte. Det er ikke fair, siger hun.

Syg far og gamle bedsteforældre

Både Zichuns bedsteforældre og biologiske fader bor ganske vist i Kina og har passet hende i de år, hvor Xinling boede alene i Danmark. Men bedsteforældrene er blevet 70 og 72, og morfaren har lige fået en hjerneblødning. Zichuns biologiske far er ikke ved godt helbred, og ifølge Xinling er han ikke i stand til at tage sig af den lille pige. Desuden bor han hos sin nye kæreste, som har egne børn og ikke vil have Zichun boende.

Alt dette ved Udlændingeservice godt. Det kan man læse i afslaget på familiesammenføring, som Berlingske er i besiddelse af. Her skriver Udlændingeservice blandt andet, at det har været nødvendigt at inddrage alle sagens oplysninger for at træffe den rigtige beslutning. Alligevel bliver Zichun konsekvent kaldt Lichun i det ni sider lange afslag.

Flere fejl i afslaget

Udlændingeservice hæfter sig desuden ved, at Zichun har haft et års skolegang i Kina, og at hun taler kinesisk. Men i afslaget nævnes pludselig Filippinerne:

- Vi finder således, at hun må antages at have en stærk familiemæssig, sproglig og kulturel tilknytning til Filippinerne, står der.

Fra Udlændingeservice lyder det, at man ikke kan udtale sig om konkrete sager.

Søren Pind sender aben videre til Thorning

Berlingske ville gerne have spurgt fungerende integrationsminister Søren Pind (V), om han er enig i, at børn helt ned til to år skal kunne udvises af Danmark. Men han oplyser, at han ikke har nogen kommentarer til sagen.

I stedet henviser han til den kommende regering ledet af Helle Thorning-Schmidt. I sin tid stemte Socialdemokraterne nemlig for de stramninger af udlændingeloven, som har betydet udvisninger af små 800 børn.

Både Venstres Eyvind Vesselbo og Konservatives Naser Khader har efterlyst en opblødning af Integrationsministeriets praksis på området.

Senest har Enhedslisten krævet, at den nye regering fjerner netop den lov, som sendte Zichun ud. Desuden vil partiet have undersøgt samtlige sager, hvor børn under 15 år er blevet nægtet familiesammenføring.


7-årige Zichun og hendes mor Xinling. Privatfoto.