Udvidet adgang til video-overvågning

Justitsministeren åbner nu for mere overvågning i det offentlige rum, for at bremse kriminalitet.

Flere overvågningskameraer er på vej i Danmark. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kan fremover blive svært at gå en tur op og ned ad Strøget i København eller gågaden i Århus og andre byer uden at blive filmet af flere overvågningskameraer, skriver Jyllands-Posten.

Justitsminister Lene Espersen (K) er på vej med et lovforslag, der vil give banker, butikker, hoteller og restauranter helt nye muligheder for at tv-overvåge i det offentlige rum og gemme optagelserne i 30 dage.

»De banker og butikker, som mener at have en god begrundelse for at sætte kameraer op for at forebygge kriminalitet, får mulighed for det. Vi sikrer os, at overvågningen ikke kan misbruges i forhold til borgernes retssikkerhed. Det er ikke meningen, at de ansatte i en butik skal sidde og grine af de folk, som går forbi,« siger Lene Espersen.

Det nye lovforslag vil gøre det tilladt for banker, butikker, hoteller og restauranter at filme deres egne indgange og facader - herunder fortove og dele af parkeringspladser.

Personoplysninger fra videobåndene må ikke videregives uden den eller de berørtes samtykke - medmindre politiet skal bruge dem i forbindelse med en efterforskning.

Med støtte fra Dansk Folkeparti er regeringen på forhånd sikret et flertal for den øgede tv-overvågning. Når lovforslaget efter planen fremsættes i Folketinget i slutningen af februar, vil Dansk Folkeparti dog stille et ændringsforslag om, at kommunerne også får mulighed for at tv-overvåge for eksempel gågader.

Kilde: Jyllands-Posten