Udvidet åbningstid får flere unge til at søge rådgivning om prostitution og sugardating

RedenUng har udvidet åbningstiden for sin rådgivning til unge om gråzoneprostitution og sugardating, og det har ført til fem gange så mange henvendelser på chatten.

Arkivfoto. En handikappet mand i 30erne mødte 19-årige tvillinger på Sugardaters.dk. Han håbede at få et forhold til pigerne, fortæller han, men de brændte ham af og udnyttede det til at få mere end 15.000 kroner ud af ham. Fold sammen
Læs mere

Flere af dem prostituerer sig. Men de bruger hellere begrebet sugardating. De er unge, og de ringer eller chatter med RedenUng, som rådgiver om gråzoneprostitution.

RedenUng er et forebyggelsesprojekt, og det udvidede fra 1. maj sine åbningstider fra dagtimerne til også at tilbyde rådgivning om aftenen, hvor unge eller deres forældre kan ringe eller chatte. Det har ført til langt flere henvendelser på chatten, fortæller leder af projektet, Christina Wind.

»Vi har fået fem gange så mange henvendelser den seneste måned sammenlignet med måneden før. Det er klart, at når unge er i skole, kan de ikke sidde og chatte med rådgivere. Men når de er kommet hjem på værelset og har noget tid for sig selv, har de bedre mulighed for det,« siger hun.

Der er i længere tid været fokus på fænomenet sugardating, som Berlingske blandt andet beskrev i efteråret. Her fortalte 34-årige »Jane« på kontakthjælp blandt andet, hvordan hun får luft i budgettet med det, hun selv kalder »100 procent grænseprostitution«, mens Kim, der er gift og har to børn, fortalte, hvorfor han er sugardad. Læs artiklerne her og her.

RedenUngs formål er at rådgive unge om gråzoneprostitution og prostitution og samle viden om, hvordan man kan forebygge det blandt unge. Hidtil har Christina Wind været den eneste rådgiver i projektet søsat i januar 2015, men med støtte fra Augustinus Fonden har RedenUng nu et korps af rådgivere fordelt rundt om i landet, som skiftes til at snakke med de unge mandag, tirsdag, onsdag og søndag aften.

Afhængige af bekræftelsen

De unge, der henvender sig, er for en stor dels vedkommende kvinder på 18-19 år, som sugardater. Et begreb, der både kan dække over decideret prostitution og over eksempelvis en date uden noget seksuelt, som betales af den ene part, måske med en gave oveni.

»Dem, vi har snakket med denne måned, er piger, der har ret tunge problematikker ud over prostitution. Det kan være piger, der er socialt belastede og mangler en grundlæggende bekræftelse og kærlighed. De mangler selvværd, fordi de ikke rigtig har mødt kærlighed fra starten af,« siger hun.

Flere af de unge, der henvender sig, fortæller, at de gerne vil stoppe med gråzoneprostitutionen, men at de er blevet afhængige af den.

»Hvis man som ret ung pige sugardater eller prostituerer sig selv, får det ofte nogle konsekvenser. Ofte fortæller de, at de er blevet afhængige af bekræftelsen og af pengene. De har det skidt med det. De får det dårligt med deres krop og føler sig meget alene, og nogle har selvmordstanker og er meget triste. Men de kan ikke stoppe, fordi de har den her afhængighed,« siger Christina Wind.

RedenUng tilbyder anonym rådgivning. Prostitution falder inden for straffeloven for personer under 18 år, og de unge kan ifølge Christina Wind være bange for at fortælle om, hvad de laver, af frygt for konsekvenserne. Hos RedenUng slipper de for forargelse, vrede eller oprørthed, når de ringer ind, og der bliver heller ikke sendt en underretning til kommunen, medmindre de selv ønsker det.

Til gengæld forsøger RedenUng at give de unge modet og værktøjerne til at fortælle en voksen i deres netværk om gråzoneprostitutionen og de overgreb og grimme oplevelser, der nogle gange følger med.

»Vi hjælper den unge med at finde den rette voksen i det netværk, den unge har, og vi hjælper den unge med at fortælle det på en hensigtsmæssig måde. Vi havde for eksempel en pige, som havde svært ved at sige det til sin mor. Så øvede vi det igennem, hvor jeg spillede moren. Eller vi øver den unge i at skrive det ned, så budskabet bliver klart. Netop fordi vi er anonyme, bliver vi nødt til at lægge ansvaret tilbage til den unge igen.

Et velkendt problem

Selv om der er kommet flere henvendelser til RedenUng, er det uvist, om problemet med prostitution og gråzoneprostitution blandt unge er blevet større.

»Før har det foregået skjult. Nu foregår det mindre skjult. Men det er ikke noget nyt problem. Det har altid foregået, men med internettet og de sociale medier er det blevet nemmere for alle parter,« siger Christian Wind.

Da Berlingske i efteråret skrev om hjemmesiden Sugardaters.dk havde den 58.000 danske brugere. Ud over målrettede hjemmesider er der også mange unge, som bliver kontaktet på sociale medier, fortæller projektlederen.

»De fleste unge kan navigere i det og hurtigt lukke ned, men der er selvfølgelig nogle, som bider på,« siger hun.

Antallet af chat-henvendelser til RedenUng fra januar til og med april er henholdsvis fire, tre, seks og fire, mens tallet i maj var oppe på 20. Det samlede antal henvendelser i årets fem første måneder på både telefon, mail, sms og chat er 114. Til sammenligning havde RedenUng i 2016 i alt 156 henvendelser mod 108 året før. Projektet blev lanceret i januar 2015 af KFUKs Sociale Arbejde og Reden København.