Udskældte homonbehandlinger kan være på vej ind i varmen

Mange kvinder oplever store gener i forbindelse med overgangsalderen, og nu mener overlæge, at det er på tide at hjælpe de mange kvinder. Det kan blandt andet ske gennem den hormonbehandling, som ellers længe har været udskældt.

Der er ikke længere medicinsk grundlag for at tro, at kvinders risiko for at udvikle brystkræft øges med hormonbehandling, og dette får læge til at bebude, at behandlingen på ny skal ind i varmen, idet den kan afhjælpe gener i forbindelse med overgangsalderen. Hormonbehandlingen kan gives via eksempelvis plastre, cremer eller piller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem de seneste mange år har det lydt, at hormoner var farlige for kvinder i overgangsalderen. Årsagen var, mente man, at kvinder, der modtog behandlingen, havde større risiko for at miste livet som følge af brystkræft, end kvinder, der ikke blev behandlet med hormoner.

Den kritiske tilgang til behandlingen har formentligt fået mange kvinder til at vælge hormonbehandlingen fra, og antallet af kvinder, der bliver behandlet, er da også mere end halveret i løbet af de seneste 20 år. Det på trods af, at hormonbehandlingen kan mindske risikoen for eksempelvis hedestigninger og svedeture, der er til stor gene for mange kvinder i forbindelse med overgangsalderen.

Nu ser det dog ud til, at piben kan få en anden lyd, skriver Politiken, der i dag i flere artikler har fokus på problematikken.

Sven Olaf Skouby, professor ved Københavns Universitet og overlæge i gynækologi og obstetrik på Herlev-Gentofte Hospital, oplyser til Politiken, at det er hans vurdering, at kvinder uden bekymring kan vælge hormonbehandlingen til, såfremt de er raske, ikke tilhører en særlig risikogruppe og ikke har brystkræft i den nærmeste familie.

Tre forskellige lejre

Inden det forklares nærmere, hvorfor Sven Olaf Skouby mener, at det er på tide, at man på ny lukker hormonbehandling ind i varmen, skal det kort ridses op, hvad kvindens overgangsalder betyder, og hvornår den begynder.

Kvinders overgangsalder begynder, når æggestokkene holder op med at modne æg, og kvinden selv producerer mindre af kønshormonerne østrogen og progesteron. Den nedsatte mængde hormoner kan blandt andet medføre blødningsforstyrrelser, svedeture, tørre slimhinder og knogleskørhed.

Det er langtfra alle kvinder, der oplever problemer i forbindelse med overgangsalderen, og man kan ifølge Lotte Hvas, speciallæge i almen medicin og seniorforsker ved forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet, sige, at kvinderne i grove træk fordeler sig i tre lejre.

I den første gruppe har kvinderne ganske få symptomer, mens kvinderne i den mellemste gruppe oplever symptomer i form af eksempelvis lejlighedsvise hedebølger og svedeture. I den sidste gruppe er kvinderne hårdt ramt af meget generende symptomer, har Lotte Hvas forklaret til Videnskab.dk.

Kvinder presser på for at få hjælp

Sven Olaf Skouby fortæller i dag til Politiken, at han oplever, at flere kvinder presser på for at få hjælp, så de gener, de oplever i forbindelse med overgangsalderen, kan mindskes.

Da der ifølge overlægen ikke længere er medicinsk grundlag for at sige, at risikoen for at dø af brystkræft er større, hvis man modtager hormonbehandling, er det hans vurdering, at kvinder bør få den hjælp, de beder om.

»50-årige kvinder i dag er langtfra færdige med deres karrierer, og det kan være urimeligt svært for dem at passe deres arbejde, hvis de er hårdt ramt af for eksempel svedeture,« siger Sven Olaf Skouby til Politiken.

Det er dog stadig vigtigt at understrege, at der i forbindelse med hormonbehandling er en række bivirkninger, ligesom det også er tilfældet med stort set al anden medicin. Artiklen fra Politiken kan læses her.

Berlingske har selv forsøgt at komme i kontakt med Sven Olaf Skouby, men det er ikke lykkedes.