Udskældt hospitalskrav er fortid - men sygehusene kommer ikke til at slippe for nye krav

Sygehuse vil stadig skulle oppe sig for at få penge fra bonus-puljer. Fremover kan de blive målt og vejet på, om de f.eks. formår at nedbringe overbelægningen eller er hurtige nok til at finde ud af, hvad patienterne fejler.

Sygehusene kan fremover blive målt og vejet på, om de f.eks. formår at nedbringe overbelægningen Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medarbejderne i sundhedsvæsenet kommer stadig til at løbe stærkt, og de vil også fremover blive målt og vejet på, om de gør, som politikerne siger, at de skal gøre.

Men hvor de i dag mødes med krav om at undersøge og behandle flere og flere patienter, uden at deres afdelinger får penge for det, kommer de fremover til at blive testet på, om kvaliteten i indsatsen for deres patienter bliver bedre og tilstrækkelig god.

I praksis kan det komme til at betyde, at de kommer til at række ud efter penge i bonus-puljer, som deres region og afdeling kun får del i, hvis f.eks. de slipper af med overbelægningen, færre kommer til skade under behandlingen, og flere får den hurtige udredning og behandling, som de har krav på.

Dét er de perspektiver, der tegner sig, efter at regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om at fritage sygehusene for det udskældte to procents produktivitetskrav, som har betydet, at de år for år har skullet levere mere behandlingsaktivitet for at få udbetalt det maksimale tilskud fra staten fra en pulje på i dag samlet knap 1,5 milliarder kroner.

De fleste, ikke mindst i regionerne samt i patient- og personaleorganisationerne, er enige om, at tiden er løbet fra den form for styring. Men det står også klart, at der skal sættes noget andet i stedet for at holde det økonomiske pres på sundhedsvæsenet for hele tiden at effektivisere og få mest muligt ud af pengene i takt med, at danskerne bliver ældre og ældre, og patienttallet vokser voldsomt.

Den nye model vil først blive præsenteret til foråret, og den ligger langt fra klar i skuffen i Finans- og Sundhedsministeriet. Alligevel kan der godt tegnes et billede af konturerne i det, der er på bedding, vurderer flere kilder.

Der vil således fortsat være en aktivitetspulje med et pænt beløb, som regionerne og afdelingerne kan få som en slags bonus, hvis de lever op til aftalte mål. Men nu bliver det ikke kvantitet, men kvalitet, de måles på – og det kan f.eks. komme til at ske med udgangspunkt i de otte, overordnede nationale mål, der blev formuleret for et par år siden.

I de mål indgår en række parametre, som de enkelte regioner allerede i dag vurderes på, f.eks om overbelægningen går op eller ned, om antallet af infektioner stiger eller falder, og om hvor mange af patienterne der bliver undersøgt indenfor de 30 dage i udredningsgarantien.

De præstationer kunne man godt vælge at koble økonomi på, vurderes det, så en afdeling f.eks. kun får del i puljen, hvis man har under ti dage med overbelægning om året.

Tilsvarende kunne man også forestille sig projekter, hvor der er penge at hente, hvis kommuner, praktiserende læger og sygehusene formår at arbejde sammen om at etablere gode, sammenhængende forløb for f.eks. diabetespatienter.

I regionerne vil en sådan model godt kunne støde på modstand. Danske Regioner har meldt ud, at man ikke ser noget behov for at opfinde et nyt styringsregime til hospitalerne.

Danske Patienter vil heller ikke være begejstret for koblingen mellem økonomi og kvalitet, som vil føre til, at der kommer A- og B-hospitaler, frygter man.

Hér vil man hellere lægge presset på ledelserne på hospitalerne, som skal lægge handleplaner frem for, hvad man vil gøre for at rette op på dårlig kvalitet – og fyres, hvis de ikke gennemfører dem.

Men det vil næppe gøre indtryk på regering og Folketing. Nok er produktivitetskravet fortid, men der kommer andre krav i stedet, som kan blive lige så svære at leve op til.