Udsigten til at lade sig teste flere gange om ugen er en »bizar udmelding«, mener Vermund

Det kommer ikke til at ske, at befolkningen skal lade sig teste to gange om ugen, mener Pernille Vermund, der selv vil overveje, om det er prisen værd, hvis hun skulle gøre det.

Det kan ikke lade sig gøre, at befolkningen bliver testet to eller flere gange om ugen, mener Pernille Vermund, der kalder udmeldingen fra statsministeren »bizar«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, at se, er udmeldingen om at lade sig teste flere gange om ugen »bizar«.

Det siger hun efter et stort interview med statsminister Mette Frederiksen (S) i Berlingske lørdag, hvor hun nævner tre punkter, som i den kommende tid bliver afgørende. Et af de punkter er en aggressiv testning af danskerne, som skal vænne sig til at blive testet »flere gange om ugen«.

»Jeg synes, det er en bizar udmelding. Hvis vi efter vaccinerne skal testes to gange om ugen, så synes jeg, at det er overdrevet,« siger Pernille Vermund.

Hvornår ville det give mening, og hvorfor er det en bizar udmelding?

»Først skal man jo skelne mellem, om det er tvang, eller om det er en anbefaling. For det andet synes jeg, at vi skal bruge test meget mere fokuseret og mere målrettet. Jeg har ad flere omgange foreslået, at man ved alle grænser sikrer, at der er lyntest.«

Frivilligt eller ved tvang

Er der da noget, der peger på, at det skulle ske ved tvang?

»Som jeg forstår hende, er de flere test en forudsætning for, at man kan holde samfundet åbent. Nedlukningen af samfundet er lavet med tvang, og du får bøder, hvis du ikke overholder det.«

I Berlingskes interview nævner Mette Frederiksen udsigten til flere ugentlige test sammen med en mere langsigtet kontrol ved grænserne og til en danskstøttet produktion af vacciner. Tvang nævnes dog ikke i interviewet.

I den nye epidemilov, der blev vedtaget 18. december sidste år, og som træder i kraft 1. marts i år, blev det vedtaget, at muligheden for tvang skal begrænses. Loven indeholder dermed ikke muligheden for eksempelvis at tvangsvaccinere.

Du har selv været med til at underskrive et brev, hvor der står, at man bør lave forsvarlige genåbninger. Hvis man skal det, er det så ikke en lille pris at betale at lade sig teste flere gange om ugen?

»Jo, hvis det er frivilligt. Der, hvor der er lav smitte, bør man genåbne og måske starte med de restriktioner, der var i efteråret. Hvis smitten kommer ned i de øvrige områder, kan man måske åbne der, men det kræver jo, at myndighederne sætter meget mere hårdhændet ind med smitteopsporingen,« siger Pernille Vermund.

Vil overveje selv at lade sig teste ugentligt

Så det er frivilligheden, der er det vigtige?

»Ja, det er helt afgørende for mig, men hvis man kræver af danskerne, at vi skal lade os teste to gange om ugen, så mener jeg, at det er at skyde gråspurve med kanoner.«

Vil du frivilligt lade dig teste flere gange om ugen, hvis det bliver anbefalingen?

»Det gør jeg sådan set allerede. Måske ikke lige i øjeblikket, for nu kommer jeg ikke så meget ud. Men jeg lader mig teste, inden vi skal til afstemninger i Folketinget. I en situation, hvor der stadig er smitte i samfundet, og jeg skulle være sammen med mange mennesker, og hvor vi ikke var vaccineret, så ville jeg lade mig teste. Hvis vi når til et sted, hvor der nærmest ingen smitte er, så vil jeg til hver en tid overveje, om den pris, man betaler for at gå ned og lade sig teste, er det værd,« siger hun.

Instagram skrev Vermund: »Det kommer så ikke til at ske« til en kommentar, der minder hende om, at hun måske snart skal lade sig teste flere gange ugentligt. Det holder hun fast i.

»Jeg er fuldstændig sikker på, at det ikke kommer til at ske. Som jeg læste artiklen med Mette Frederiksen, skulle det ske, efter at folk er vaccineret. På det tidspunkt er jeg fuldstændig overbevist om, at vi står i en situation, hvor smitten er uendelig lav, antallet af indlæggelser er lavt, og antallet af folk, der dør med covid-19, er lavt. Der ville det være vanvittigt at tvinge danskerne til at lade sig teste to gange om ugen,« siger hun og slår fast, at Nye Borgerlige er store fortalere for en snarlig genåbning.