Udsigt til stor prisstigning på svinekød

Svinekød vil blive markant dyrere i 2008, forudser Danske Slagterier. Det skyldes, at foderet til grisene er steget over 50 procent på ganske få måneder.

Ikke blot brød og mælkeprodukter stiger. Til vinter må forbrugerne også regne med en historisk stor stigning i prisen på svinekød.

Det forudser formanden for brancheorganisationen Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen.

Han ønsker ikke at sætte tal på, hvordan prisudviklingen for svinekødsprodukter bliver i butikkerne, men han regner med, at afregningsprisen til landmanden efter årsskiftet og i løbet af 2008 vil stige med omkring 1,50 kr. pr. kilo leveret svin til slagteriet.

I dag får den danske landmand kun 8,90 kr. pr. kilo, og stiger prisen med halvanden krone til ham, vil afregningsprisen blive den største siden 2001. Den prisstigning vil uvægerligt blive væltet over på forbrugerne.

Bent Claudi Lassen siger, at svineproducenterne i hele EU døjer med stærkt stigende priser på foder på grund af tørke visse steder i verden og omlægning af produktion til biobrændsel.

- Prisen for en foderblanding er steget med 50-60 procent i løbet af kun fire-fem måneder, og der er allerede nu tegn på, at nogle producenter på det globale marked indstiller produktionen. Specielt i de nye østeuropæiske EU-lande er der tendenser i den retning, siger Bent Claudi Lassen til Ritzau.

/ritzau/