Udsigt til færre unge med studiejob ærgrer virksomheder og politikere

Det huer hverken erhvervslivet eller folketingspolitikere, at hver fjerde studerende i en undersøgelse siger, de må droppe studiejobbet på grund af fremdriftsreformen. Fuldtidsstudiet står dog ikke til at ændre, lyder den generelle melding.

Rikke Sommer har studiejob hos By Og Havn Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigten til gruppearbejde, bøger og læsesal på fuld tid får flere studerende til at forberede en opsigelse af deres studiejob.

Det ærgrer blandt andre Dansk Erhverv, der sætter stor pris på de studerendes indsats.

»De studerende er en værdsat ressource i vores medlemsvirksomheder,« siger Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv.

Dansk Magisterforening har ifølge Berlingske lavet en undersøgelse blandt 1.202 studerende. Her svarer 28 procent, at de helt sikkert eller sandsynligvis må opsige deres studiejob på grund af fremdriftsreformen. Selvom undersøgelsen ikke glæder Mette Fjord Sørensen, er hun grundlæggende enig i, at de unge skal studere på fuld tid i stedet for eksempelvis at udskyde fag for at have bedre tid til at arbejde.

»Studiet skal selvfølgelig være fuldtidsjobbet, så vi er enige i fremdriftsreformens vision. Men vi er ikke pjattede med måden, man har implementeret den på. Derfor er vi glade for, at den nye uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har sagt, at han vil lave et servicetjek på den allerede nu,« siger Mette Fjord Sørensen.

Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Anni Matthiesen (V), gør det klart, at regeringen er villig til at se på alle aspekter af reformen. Men samtidig pointerer hun, at politikerne har en forpligtelse til at se på området med økonomiske briller. Og de briller ser helst, at de studerende kommer igennem deres studier på normeret tid.

»Studierne er det vigtigste. Det er super godt, hvis et ungt menneske formår både at have kontakt til erhvervsliv og klare studierne. Men det er altid studierne, der skal prioriteres højest,« siger hun.

I Dansk Folkeparti ser uddannelses- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), det også som en selvfølge, at de unge studerer 37 timer om ugen.

»Vi giver en ganske hæderlig SU og lånemuligheder oveni, og derfor mener jeg, det er ganske rimeligt at forlange, at de studerende fuldtidsstuderer. Jeg mener også, at der stadig er okay med plads til at have studiejob ved siden af,« siger han.

Liberal Alliance fastholder ligeledes ønsket om fuldtidsstuderende, mens Folketingets nye parti Alternativet mener, at »langsomme« studerende godt kan betale sig.

»Vi mener, man skal investere i de studerende ved at give dem mulighed for at lave studierelevant arbejde, tage et sabbatår, lave studenterpolitik. Vi mener, det er en investering i samfundet, der kommer tilbage,« siger uddannelses- og forskningsordfører, Torsten Gejl (Å), der henviser til, at det giver de studerende flere kompetencer.

Hos Dansk Erhverv anerkender man betydningen af disse kompetencer.

»Når de unge skal ud og søge job, er erhvervserfaring noget af det første, virksomhederne kigger efter, for det giver de unge en anden forståelse. Samtidig kan studiejob være med til at spore dem ind på, hvilken retning de vil følge på studiet. De bliver klogere på, hvad de gerne vil arbejde med, og hvilke muligheder der er efter studiet,« siger Mette Fjord Sørensen.

Underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhoff, ved også, hvor vigtig arbejdserfaring er på de unges CV, og derfor tror og håber hun ikke, at undersøgelsen fra Dansk Magisterforening bliver afspejlet i virkeligheden efter sommerferien.