Udsatte børn fødes i skjul

I fredags fandt politiet en fireårig dreng i Helsingør, som hele sit liv har levet i skjul. Det er ikke enestående, siger flere advokater for udsatte familier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn født i skjul, som den fireårige dreng, der i fredags pludseligt dukkede op i et hus i Helsingør, som politiet var i gang med at ransage, er ikke et ukendt fænomen blandt udsatte familier. Det fortæller flere advokater til avisen Metroxpress.

- Det er ikke sjældent forekommende i Danmark. Jeg oplever det jævnligt. I år har jeg haft to sager, hvor det er lykkedes for forældrene at holde barnet skjult for myndighederne, siger Lars Buurgaard Sørensen til Metroxpress.

Han er advokat med speciale i tvangsfjernelser, og ifølge ham selv kender han til i alt 10 lignende sager om børn, der fødes i smug. De to sager fra i år er fra Aalborg og Morsø, men hemmeligholdelsen varede kun nogle få måneder.

Ligesom forældrene til den fireårige dreng fra Helsingør er fællesnævneren for de par, der lader børn føde i smug, at de allerede har oplevet tvangsfjernelser.

- Forældrene var skrækslagne for, at barnet ville blive tvangsfjernet. De gjorde det i desperation. Man kan menneskeligt set godt forstå dem, men det er aldrig godt for barnet, siger Lars Buurgaard Sørensen til Metroxpress.

En række andre advokater bekræfter tendensen, og de mener, at det skyldes kommunernes mulighed for at tvangsfjerne nyfødte.

- Jeg har fået flere sager, hvor kommunen kommer på banen, allerede mens moren er gravid, og hvor de siger: ’Vi tvangsfjerner dit barn efter fødslen. Du får lov at være sammen med dit barn i en time efter fødslen’, siger familieretsadvokat Charlotte Cantor til Metroxpress.

I Kommunernes Landsforening (KL) mangler man et nøjere kendskab til de skjulte fødsler, men forsvarer de hurtigere tvangsfjernelser.

- Jeg mener absolut, det er vigtigt, at vi har den mulighed. Det er tilfælde, hvor man af hensyn til barnet fjerner det ved fødslen, siger Jane Findahl, medlem af SF og formand for Børne- og Kulturudvalget i KL.