Udmattet pony tog metroen

En ung pige fik en lys idé, da hendes shetlandspony pludselig løb tør for hestekræfter: Pigen søgte til nærmeste metrostation og løste billet til sig selv og ponyen.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var enten på Sundby eller Bella Center Station, at en mørkebrun shetlandspony med hvide striber i forsommeren steg på metrotoget.

Vi kan ikke komme det så meget nærmere, fordi projektleder i Ørestadsselskabet, Dorthe Fensbo, som lagde store øjne til begivenheden, mere var optaget af, hvad der skete, end hvor det skete. Og selv om det er flere måneder siden, er Dorthe Fensbos oplevelse for god til ikke at blive fortalt videre.

Ind i metrotoget kom altså en shetlandspony, der var i selskab med en ung pige. Dørene lukkede, og toget begyndte at køre. Pigen og ponyen blev stående i dørområdet, hvor der findes klapstole.

Ingen af dem satte sig dog ned, selv om især ponyen så ud som om, den godt kunne trænge til et hvil. Hestekræfter havde den i hvert fald ikke flere af.

Mens passagererne sad og kluklo eller rystede på hovedet, styrede en metrosteward med hastige skridt hen til det usædvanlige selskab. Han var ikke helt tryg ved situationen.

Godt nok findes der ingen regler, som forbyder heste at tage med metroen. Og pigen havde også købt billet til sig selv og til sin rejsekammerat - ponyen rejste på børnebillet, men den var heller ikke særlig stor.

Noget værre møg
Metrostewardens utryghed gik da også mere på shetlandsponyens opførsel, og inden han sådan rigtigt havde nået at forklare sig i detaljer, leverede ponyen det afgørende bevis for, at hans bekymring var velbegrundet:

Der kom en, der kom en til, og et øjeblik senere lå der en stribe pærer på gulvet med resterne af det, som tidligere på dagen havde været frisk grønt græs på Amager Fælled.

Pigen kunne godt se, at det ikke var så smart.

Så hun samlede hestepærerne op og pakkede dem ind i sin røde cardigan. Og den smule efterladenskab, der stadig var tilbage, tørrede metrostewarden op med et eksemplar af gratisavisen Urban.

Efter få minutters kørsel steg pigen og ponyen af toget på Universitetet Station, hvor de tog elevatoren ned på gadeplan.

Og var det ikke for den svage hestepæredunst, som stadig hang i luften, havde Dorthe Fensbo nok troet, at hun havde set syner.

»Det hele gik så hurtigt, at man bagefter sad og tænkte: Var det virkelighed, det her. Jeg forestiller mig, at hesten var blevet træt af at gå, og så lå det lige for at tage metroen. Der er jo ingen trin ind i toget, så det er let at tage metroen i forhold til at få ponyen op i en HT-bus,« siger Dorthe Fensbo.

Ørestadsselskabets driftsdirektør Per Als siger, at metroen ikke har aktuelle planer om at indføre regler for transport af heste.

Bare ring og hør
»Vi har lavet vores rejseregler ud fra en klar forventning om, at vores passagerer medbringer deres sunde fornuft i metroen. Derfor har vi så få restriktioner som muligt. Metroen er ikke beregnet til hestetransport, og vi ville nok overveje at lave specifikke regler, hvis det forekom ofte,« siger Per Als.

Har I en positivliste over dyr, der gerne må køre med metroen?

»Vi har faktisk en hundebillet. Og ja - katte må også komme med. Og fugle i bur. Men man skal altid rette sig efter personalets anvisninger, og er man i tvivl om transport af et dyr, kan man altid kalde kontrolrummet og spørge. Og så vil jeg nok anbefale, at større dyr, som ikke er renlige, har ble på,« siger Per Als.