Udlandsdanskere kan nu få to pas

Den nye regering vil gøre det muligt for danskere at have dobbelt statsborgerskab, uden at de derved mister deres rødbedefarvede pas.

»Når jeg får mit italienske pas, er jeg sikker på, at jeg stortuder af glæde og samtidig er vildt stolt af, at jeg også er dansker,« siger Charlotte Sylvestersen – her med hunden Emma. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To sætninger i det nye regeringsgrundlag skal lette livet for de mange tusinde danskere, der bor i udlandet. »Danmark er et moderne samfund i en international verden. Derfor skal det være muligt at have dobbelt statsborgerskab,« står der. For udlandsdanskere vil det betyde, at de ikke længere mister deres danske statsborgerskab, hvis de bliver statsborgere i deres bopælsland. En nyhed, der nu giver genlyd i udlandet.

»Det vil give mig mulighed for at være et helt menneske igen,« siger Charlotte Sylvestersen i en skrattende telefonforbindelse fra Milano.

Hun er freelancejournalist i Italien, hvor hun har boet med sin italienske mand siden 1993. De seneste fem år har hun arbejdet for dobbelt statsborgerskab i foreningen Statsborger.dk.

Halve medborgere

Da Danmark ikke hidtil har tilladt dobbelt statsborgerskab, har Charlotte Sylvestersen i dag en ringere retssikkerhed end sine medborgere. Udlandsdanskere uden statsborgerskab er ikke sikret ophold i deres bopælsland, og mange steder kan de ikke sidde i bestyrelsen i børnenes skole, ligesom de flere steder ikke kan købe fast ejendom.

I mange lande er det kun statsborgere, der må varetage visse job i det offentlige, hvilket blandt andet er et problem for en del danske forskere. Endelig mister man efter to år uden for Danmark sin danske stemmeret, hvorved man bliver demokratisk statsløs. Det har Charlotte Sylvestersen været i 18 år.

»Da det gik det op for mig, at jeg hverken kan stemme i Danmark eller Italien, blev jeg helt stum. Jeg troede, det var løgn, siger hun. Det problem vil et dobbelt statsborgerskab ophæve, uden at hun mister retten til at flytte tilbage til sit danske fødeland, hvis hun vil.

DF: Nationen skal have udelt loyalitet

Over 90 procent af EUs borgere har ret til dobbelt statsborgerskab. Kun fem EU-lande tillader det ikke. Et tal, der nu skal sættes ned til fire, hvis det står til den nye regering. Det falder i god jord hos Liberal Alliance, der længe har ønsket en reform af dansk indfødsret.

»Vi er glade for, at den nye regering kommer på banen i den moderne, globale verden og gør det muligt for danskere at rejse ud uden at miste tilknytningen til Danmark,« siger Merete Riisager, indfødsretsordfører for Liberal Alliance.

Modtagelsen er knap så positiv hos Dansk Folkeparti, der tidligere har stemt imod forslag om dobbelt statsborgerskab. De mener, at man skal være loyal over for det land, man er statsborger i.

»Og den loyalitet skal for øvrigt være udelt,« siger Christian Langballe, indfødsretsordfører (DF), der supplerer, at man ikke »bør pendulere mellem to forskellige samfund og lovgivninger«.

Selv om regeringen ikke har oplyst, hvornår lovforslaget bliver fremsat og gennemført, glæder Charlotte Sylvestersen sig på cafeen i Milano.

»Nu kan jeg sige når i stedet for hvis. Så når jeg får mit italienske pas, er jeg sikker på, at jeg stortuder af glæde og samtidig er vildt stolt af, at jeg også er dansker,« siger hun.