Udlandet raser videre over Københavns Zoo på sociale medier

Aflivningen af giraffen Marius har ikke just gjort Københavns Zoo populær i udlandet. Sociale medier flyder over med harme og grove skældsord.

Den unge og efterhånden verdenskendte giraf Marius fra Københavns Zoo blev søndag formiddag aflivet og bliver her obduceret i overværelse af havens gæster, inden han blev foder for kødædere i den zoologiske have. Aflivningen foregik ved bedøvelse, og giraffen blev derefter skudt med boltpistol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aflivningen af en sund og rask giraf i Københavns Zoo er blevet et rødglødende emne på sociale medier, hvor det fyger med mildt sagt kritiske røster.

Facebook-gruppen Close Copenhagen zoo har mandag eftermiddag rundet 15.000 likes fra personer, der støtter gruppens krav om at sende samtlige dyr fra København til zoologiske haver, der passer ordentligt på dyr. Som et mandligt medlem udtrykker det:

»De opfører sig som nogle nazister. Følger I blot ordrer, hva? De er vel heller ikke egnede til at passe på en guldfisk«.

København Zoos officielle Facebook-side giver også et billede af, at aflivningen af den 18 måneder gamle Marius har kostet på havnes popularitetskonto. 5.713 ud af 7.606 anmeldelser, svarende til tre ud af fire, giver blot én ud af fem stjerner til den 154 år gamle have på Frederiksberg, der hvert år er blandt de mest besøgte turistattraktioner i Danmark. Og langt de fleste anmeldelser er kommet i løbet af det seneste døgn.

Sagen om Marius er heller ikke gået ubemærket hen i de store, internationale medier. Britiske BBC og avisen The Guardian har også omtalt aflivningen, og CNN fulgte sagen på både net og TV. Selv en af verdens mest anerkendte aviser The New York Times har skrevet om Marius’ død.

I Københavns Zoo har den videnskabelige direktør, Bengt Holst, modtaget trusler på livet, og på sin Facebook-side forsøger den zoologiske have at forklare sig på både danske og engelsk.

»Vi vil gerne understrege, at vi ikke betragter det som dyrplageri at aflive en giraf og så fodre den til løverne. Løver er rovdyr og de spiser dermed kød. I dette tilfælde blev løverne fodret med en giraf, som løver også spise i naturen. Hvis vi ikke havde fodret dem med giraffen, skulle de have været fodret med kød fra andre dyr, som var blevet aflivet i stedet. Det er sådan, det er. Kød kommer fra dyr. I dette tilfælde ved vi, at kødet kommer fra et dyr, der har haft et godt liv,« skriver Københavns Zoo.

Opslaget har mandag eftermiddag fået over 6.000 kommentarer, hvoraf mange synes at være skrevet i raseri. »Mordere«, »barbarer«, og »dyremishandlere« er nogle af de tilbagevendende skældsord. Som én kvinde skriver:

»Der er INGEN UNDSKYLDNING for jeres svigt og grusomhed! Må I for evigt blive husket for jeres ondskab. Skam jer! Hele verden ser på jer! SKAM!«

Marius måtte lade livet på grund af pladsmangel, og fordi det ifølge Københavns Zoo ikke har været muligt at sende giraffen til en anden zoologisk have uden at skabe indavlsproblemer.