Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Udlandet (primært amerikanerne og briterne) elsker ofte Danmark og danskerne. Men kærlighed varer ikke altid ved for evigt. Og vores lille smørhul af en nation skal ikke træde meget ved siden af, inden kærlighed bliver til had eller forargelse.
Det seneste døgn er Danmark gået fra at være et foregangsland for amerikanerne, som flittigt bliver brugt i den amerikanske valgkamp, til at være et land, der forarger, skriver bt.dk.
Med et par ugers forsinkelse har amerikanerne nemlig fået øjnene op for, at den danske regering har stillet et lovforslag om, at man som en del af en strammere asylpolitik vil beslaglægge smykker og andre værdigenstande fra flygtninge, der kommer til landet.
Justitsminister Søren Pind forklarede det således i tv-programmet 'Vi ses hos Clement':
»Vi taler om væsentlige værdigenstande, som ikke har personlig affektionsværdi. Vi taler om en situation, hvor en mand kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark«, lød det fra Pind.
Men den holdning deler amerikanerne absolut ikke. Tværtimod har forslaget vakt voldsom forargelse på den anden side af Atlanten.
Blandt andet sammenligner det britiske netmedie The Daily Beast lovforslaget med, da nazisterne stjal jødernes værdier under anden verdenskrig.
Og flere brugere på Twitter er enige med mediet.
Den amerikanske journalist Lisa Guerrero er også blandt de, der er forargede.
Til Washington Post siger Zachary Whyte, der er ekspert i asyl og integration på Københavns Universitet, at det danske lovforslag ligger i tråd med andre forslag på området, hvor man bliver i tvivl om, hvorvidt det er noget, som regeringen virkelig mener - eller om det er bluff.
Han peger dog på, at forslaget ligger i tråd med 'en general dansk asyl-politik, hvor man forsøger at virke mindre indbydende for flygtninge end ens nabolande', siger han til den amerikanske avis.