Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sæd fra danske mænd er som bittesmå vikinger med hale ved at indtage Europa. Danske sædbanker eksporterer store mængder sæd til udlandet, og imens strømmer udenlandske kvinder til Danmark for at modtage fertilitetsbehandling.
Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af behandlinger på udenlandske kvinder er steget fra knap 5.000 i 2008 til knap 6.000 sidste år. Udlændinge modtager nu 23 pct. af det samlede antal behandlinger, en stigning på fem procentpoint på to år. Da Sundhedsstyrelsens tal er opgjort på mangelfulde indberetninger fra klinikkerne selv, kan de reelle tal være en tredjedel højere, oplyser styrelsen. Nordiske kvinder betalte i 2010 for op mod 1.000 af de krævende reagensglasbehandlinger her i landet. Tyskere og briter, der flyver ud og hjem samme dag, modtog stort set kun inseminationsbehandlinger, ofte med dansk donorsæd.
INFOSHOP: Guide: Her er 100 sider om at være gravid
Efterspørgslen skyldes dog ikke kun danske mænds fortræffeligheder, men snarere vores lempelige lovgivning, mener de behandlende læger. Flere lande omkring os har afskaffet anonyme sæddonorer. Det har i bl.a. Sverige og England resulteret i, at antallet af donorer er styrtdykket:
»Vi har i Danmark de sæddonorer, som kvinderne gerne vil have. Sidste år var der fem sæddonorer i alt i hele England, så der er uoverskuelig lang ventetid. I hele verden er det også blevet mere accepteret, at enlige og lesbiske får børn. Den mulighed er åben i Danmark,« siger Karsten Petersen, speciallæge ved fertilitetsklinikken Circonia, Aarhus.
Det er især klinikker i København og Aarhus, der mærker et internationalt rykind. Klinikken Nordica på Nørrebro har nu så mange briter blandt sine patienter, at klinikken vil etablere et samarbejde med læger i London om scanninger mellem selve behandlingerne:
»Kvinderne kommer til os på grund af valgmulighederne. Og de vil have en fair behandling,« siger overlæge Svend Lindenberg, der gerne modtager patienterne, men kalder det »trist«, at de enkelte lande er ude af trit med deres egen befolknings behov.